Mahsur kalan binlerce Yezidi kurtarıldı

Irak'ın Musul kentindeki Sincar Dağı’nda mahsur kalan binlerce Yezidinin, karadan oluşturulan güvenlik koridoruyla kurtarıldığı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUSUL - Alınan bilgiye göre, Peşmerge ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçleri, Sincar Dağı’nda yaklaşık bir haftadır mahsur Yezidiler için güvenli çıkış koridoru oluşturdu. 

Çalışmanın tamamlanması üzerine binlerce ailenin, dağdan inerek bölgeden uzaklaşması sağlandı. Yezidi aileler için Duhok'taki köy ve kasabalardan temin edilen araçlar, belli noktalarda hazır bekletildi. 

Yezidi ailelerin, iki saat yürüdükten sonra araçların bulunduğu noktaya ulaştığı belirtildi.  Peşmerge ve YPG güçlerinin su ikram edip, bekletilen araçlara bindirdiği aileler, Suriye tarafına doğru yola çıkarılıyor. Dağda kalan diğer Yezidilerin kurtarılması için de tahliye çalışması sürüyor.

 Yezidilerin kaçışı yürek burkan görüntülere sahne oldu

AA muhabiri, dağda bir haftadır mahsur kalan Yezidilerin kaçışına tanıklık etti.

Kaçış esnasında çocukların ve hasta yaşlıların kucaklarda taşındıkları, kadınların adım atmakta zorlandıkları görüldü. Özellikle çocukların yüzlerindeki korku ve yorgunluk dikkati çekti.

Yaşadıklarını anlatan Hales Hıdır (75), "İlk başta biraz su ve yiyeceğimiz vardı. Ancak ilk iki günde bitti. Sonraki günler, ne yiyecek ekmeğimiz, ne de içecek suyumuz kaldı. Çok zor günler geçirdik. Hala dağda binlerce soydaşımız var. Onlara bir şekilde yardım edilmeli. Yoksa yüzlerce çocuk daha ölebilir" dedi. 

Sincar Kaymakamı Salih: "10 bin Yezidiyi kurtardık"

Sincar Kaymakamı Meyser Hacı Salih, Yezidilerin Peşmerge ve Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) açtığı güvenli koridoru kullandığını söyledi.

Kurtarma çalışmasının aralıksız sürdürüldüğünü ifade eden Salih, tahliyelerin hızlandırılması için daha fazla araca ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.  Salih, "Sincar Dağı'nda mahsur kalan 10 bin Yezidiyi kurtardık. Açtığımız güvenli koridordan Suriye'ye götürüyoruz. Oradan da Duhok'un Zaho ilçesine ulaştıracağız" dedi.  

Öte yandan Irak'a ait helikopterlerden Yezidilere, içecek ve yiyecek yardımı devam ediyor. Erbil'deki hayır kurumlarının temin ettiği gıda malzemeleri ve içecekler, havadan Yezidilerin bulunduğu alanlara bırakılıyor.   

Bu konularda ilginizi çekebilir