Maliki, ABD Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ile görüştü
Clinton, Maliki görüşmesinde Stratejik Çerçeve Anlaşması altında ortak bir diplomatik koordinasyon komitesi kurulması yönünde anlaşmaya vardıklarını ifade etti
WASHINGTON - Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Washington'da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın, Maliki ile Beyaz Saray'daki görüşmesinde, Irak parlamentosunu, bu ülkede yaklaşmakta olan seçimlere şeffaf siyasi katılımın koşullarını sağlayacak bir seçim yasasının hazırlanması için hızlı hareket etmeye çağırdığı belirtildi.
Biden'ın görüşmede konuk başbakana, bugün Washington'da başlayacak olan ABD-Irak İş ve Yatırım Konferansının, iki ülke arasındaki Stratejik Çerçeve Anlaşması kapsamında işbirliğinin geliştirilmesine dair çabaların önemli bir parçasını oluşturacağını söylediği kaydedildi.
Maliki, Biden ile görüşmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Clinton ile biraraya geldi.
Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından bir açıklama yapan Clinton, iki ülke arasındaki ortaklığın derinleştirilmesine olan bağlılıklarını dile getirerek, bu ortaklığın, egemen, istikrarlı ve özgüvene sahip bir Irak'ı temel aldığını ve Stratejik Çerçeve Anlaşmasını rehber edindiğini söyledi.
Maliki ile bir dizi konuyu ele aldıklarını ve Stratejik Çerçeve Anlaşması altında ortak bir diplomatik koordinasyon komitesi kurulması yönünde anlaşmaya vardıklarını ifade eden Clinton, bu komitede BM tüzüğünün 7. maddesiyle alakalı çözümlenmeye muhtaç konuları ele alacaklarını belirtti.
BM tüzüğünün 7. maddesi, Irak'ın 1990 yılındaki Kuveyt'i işgali ve sonrasındaki Körfez Savaşı'ndan dolayı, petrol gelirlerinin belli bir yüzdesini başta Kuveyt olmak üzere bazı ülkelere savaş tazminatı olarak ödemesini şarta bağlıyor. Irak hükümeti, bu maddeyi eski devlet başkanı Saddam Hüseyin tarafından yaratılan "adaletsiz bir yük" olarak görüyor ve maddenin kaldırılmasını istiyor.
ABD-Irak İş ve Yatırım Konferansı
ABD-Irak İş ve Yatırım Konferansının her iki ülke için de çok önem taşıdığını dile getiren Clinton, iki ülkenin iş dünyası ve yönetimlerinden önemli isimleri biraraya getirerek, Irak'a daha fazla uluslararası yatırım ve ABD ile Irak arasında daha yakın ekonomik bağların yolunu açmayı umduklarını söyledi.
Irak'ta gelişmekte olan istikrarın daha fazla refah getireceğini, bunun da kalıcı barışın yaratılması, ailelere iş imkanlarının sunulması ve Iraklılara geleceklerini şekillendirmede daha fazla fırsat sağlanmasına katkıda bulunacağını kaydeden Clinton, Maliki ve diğer Iraklı liderlere, konferansın düzenlenmesindeki öncü rollerinden dolayı teşekkür etti ve Irak'ın ulusal yatırım yasasında son dönemde yapılan düzenlemelere duyduğu minnettarlığı dile getirdi.
Clinton, Irak'ın geleceği açısından kritik önem taşıyan seçimleri de konuştuklarını belirterek, seçimlerin kanunlara uygun ve güvenilir biçimde düzenlenmesini sağlamak için verilen çabalara ve bu ülkedeki barışçıl istikrar ve ekonomik büyümenin devamı için zamanlıca yeni bir hükümetin kurulmasına desteklerini ifade etti.
Irak halkının mezhepçilik, şiddet ve terörizmin yol açtığı zorluklara göğüs gererek, güvenli, barışçıl ve refah içinde bir geleceği hak ettiğini söyleyen Clinton, ülkesinin Irak'a ve Irak halkının yardımına hazır olmayı sürdüreceğini sözlerine ekledi.
Maliki de, iki ülke arasında yatırım konferansının düzenlenecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, Clinton ile bu yıl ikinci görüşmesini yaptığını, görüşmede Irak ile ABD arasındaki stratejik çerçeve anlaşmasının hayata geçirilmesinin önemi üzerinde durduklarını belirtti.
Gerek konferansın gerekse stratejik çerçeve anlaşmasının, iki ülke arasındaki ilişkilerin artık sadece askeri düzeyde olmadığını, ekonomik ve diğer alanlara da yayıldığını gösterdiğini kaydeden Maliki, ülkesinin, özellikle istikrarın sağlanmasından sonra kapsamlı bir yatırım sürecini başlatmak istediğini söyledi.
Maliki, Clinton ile görüşmesinin çok önemli olduğunu ve çok faydalı geçtiğini belirterek, Irak ile ilgili çeşitli konuları, özellikle de BM tüzüğünün 7. maddesinden kaynaklanan sorunu ve Irak'ın bu maddenin kapsamından çıkarılmasını konuştuklarını bildirdi
"Aynı bakış açılarına ve aynı arzulara sahibiz" diyen Maliki, terörizmi yenilgiye uğratmayı başardıklarını, ancak şimdi önlerinde yeni bir görevin bulunduğunu, bunun da refah ve ekonomik kalkınmayı sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.