Maliye bakanını acil olarak ülkeye çağırdı

Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma'nın, yurtdışında bulunan Maliye Bakanı'nı acil ülkeye çağırması yatırımcılar arasında endişe yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ı yurt dışında yatırımcılara yönelik gerçekleştirilen bir tanıtım turundan "acil" olarak ülkeye dönmesi çağrısı yaparken, Gordhan'ı bir istikrar göstergesi olarak gören yatırımcılar arasında endişeler oluşmasına ve kabinenin yeniden düzenleneceği söylentilerine neden oldu.

Zuma'nın ofisinden Gordhan'ın geri çağırıldığı açıklaması yapılması üzerine Güney Afrika randı dolar karşısında 10 Kasım'dan bu yana en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 3'ün üzerinde kayıp yaşarken, Güney Afrika tahvilleri düştü ve bankacılık hisseleri de yüzde 3'ten fazla değer kaybetti.

Zuma'nın bu kararı, mahkemenin Gordhan tarafından bankaların, Zuma'nın arkadaşları olan Gupta kardeşlerin firmalarıyla iş bağlantılarını kesmelerine dair kararlara kendisinin karışamayacağına dair tespit kararı verilmesi isteğine dair hükmün bir gün öncesine denk geliyor.

Firma yöneticileri ve birlik liderleri, yatırımcıları cezbedebilmek için Gordhan'a Londra seyahatinde eşlik etmişlerdi. Yatırımcılar, zayıf ekonomik büyümeye sahip olan ve iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) içerisindeki gerginliklerin "yatırım yapılabilir" kredi notunu tehlikeye attığı Güney Afrika'da Gordhan'ı güven verici bir isim olarak görüyor.

Gordhan: Patronun imtiyazında

Gordhan hakkında geçtiğimiz yıl gündeme getirilen ve daha sonra düşürülen yolsuzluk suçlamaları siyasi bir "cadı avı" suçlamalarını doğurmuş ve mali piyasalarda dalgalanmaya neden olmuştu.

Londra'da konuşan Gordhan, kabinenin değişip değişmeyeceği konusundaki düşünceleri hakkında, "Bu patronun imtiyazında" dedi.