Mandela anıldı

Eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela, ölümünün birinci yılında ülkesinde çeşitli etkinliklerle anıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PRETORİA - Güney Afrika Cumhuriyeti’nin unutulmaz devlet adamı Nelson Mandela, ölümünün birinci yılında ülke genelinde çeşitli etkinliklerle anıldı.

Başkent Pretoria’da bulunan Özgürlük Parkı’nda düzenlenen resmi törene Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Vekili ve Yardımcısı Cyril Ramaphosa’nın yanı sıra, Mandela’nın ailesi ile arkadaşları katıldı.

Ramaphosa, törende yaptığı konuşmada, Mandela’nın sarsılmaz birisi olduğunu belirtti. Mandela'yı "Güney Afrika Ulusunun Babası" olarak andığı kaydeden Ramaphosa, hatıralarının bir ömür boyu kendilerini bırakmayacağını söyledi.

"Demokrasinin sembol ismi olan Mandela farklı kültürlerin, farklı dinlerin ve milletlerin nasıl uyum içerisinde yaşayabileceğini gösterdi" diyen Ramaphosa, bu idealin Mandela'nın yaşam projesi olduğuna dikkati çekerek, "Mandela bize mütevazılığı, dürüstlüğü, önceliğin her zaman insanda olduğunu öğretti" ifadesini kullandı.

Anma töreninde konuşmalar sıkça Mandela’yı anımsatan geleneksel şarkılarla kesildi. Özürlü bir gencin Mandela'ya teşekkür konuşması ise herkesi duygulandırdı. 

Mandela’nın yakın arkadaşlarından George Bizos ise  Mandela ile 1948'de başlayan arkadaşlık hikayesini anlattı.

Mandela’yı "Güney Afrika Yeni Anayasası’nın Atası" olarak olarak nitelediren Bizos, 1990'da Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Genel Sekreteri Cyril Ramaphosa’nın davetiyle anayasa hazırlıklarına başladıklarını hatırlattı.  Bizos, anayasanın ilk çalışmalarının Johannesburg şehrinin ucuz bir otel lobisinde başladığını ve Mandela’nın süreç içerisindeki öncülüğünü aktardı.

Geçen yıl 5 Aralık'ta hayatını kaybeden Mandela, Güney Afrika'nın ulusal kahramanı olarak anılıyor.  Ayrımcı rejime karşı verdiği mücadeleden dolayı 27 yıl hapse mahkum olan Mandela, 1990 yılında serbest bırakıldı. 1994 yılında Apartheid sonrası ilk devlet başkanı seçilen Mandela, sadece bir dönem başkanlık görevi yaptı. 

Anma etkinlikleri ülke genelinde bir hafta boy