Marttaki görüşme son olsun

Eroğlu, Cenevre'de yapılacak üçlü Kıbrıs görüşmelerinden beklentilerinin olumlu olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 26 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak üçlü Kıbrıs görüşmelerinden beklentilerinin, Kıbrıs konusunda sonuç alıcı bir çalışma yapmak olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun 30-40 yıldır görüşüldüğünü ve tartışılmayan tarafının kalmadığına işaret ederek, müzakerelere artık bir zaman limitinin konması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un liderlerle mart ayında da bir araya geleceğini açıkladı ve bu görüşmesin "son" olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la Lefkoşa ara bölgede yaptığı görüşme sona erdi.

Eroğlu, makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, bugün, Yönetim ve Güç Paylaşımı ile Avrupa Birliği konularını ele aldıklarını, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in Cenevre görüşmesine ilişkin görüşlerini sunduğunu, kendilerinin de bu konuda önerilerini aktardıklarını söyledi.

Cenevre görüşmesinden beklentilerinin "2011 yılının ilk çeyreğinde Kıbrıs konusunda sonuca varılabilecek bir çalışmanın yapılması" olduğunu ifade eden Eroğlu, müzakerelerin gelecek yıllara yayılmasını istemediklerini kaydetti.

"Sonuç alıcı bir görüşme olmasını beklemekteyiz"  diyen Eroğlu, bu yıl Türkiye ve Kıbrıs Rum kesiminde seçimler olduğunu hatırlatarak, Kıbrıs görüşmelerinin yıllardır devam ettiğini, konuşulmayan yanı kalmadığını, ama henüz bir çözüm bulunamadığını söyledi.

Ban'dan tavır koyması bekleniyor

Eroğlu, zaman zaman ortaya çıkan ve Türk tarafının benimsediği çözüm önerilerini Rumların reddettiği dikkate alınarak, müzakerelere bir zaman limiti konması gerektiğini vurguladı.

"Müzakereler sonsuza kadar devam edemez, elbette bir sonunun olması lazım" diyen Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un mart ayının ikinci yarısında yapılacak üçlü Kıbrıs görüşmesinde bir tavır ortaya koymasını beklediklerini söyledi.

Eroğlu, "Genel Sekreter'in özellikle, martın ikinci yarısında yapılacak görüşmede, ki son olmasını temenni ederiz, bir tavır ortaya koyacağını da beklemekteyiz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir