”Masuma saldırının meşruiyeti olmaz”

Erdoğan, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüştü, görüşmede gündemdeki konular ele alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze saldırılarıları konusunda, "Masum insanların hayatına karşı girişilen saldırıların tasvip edilecek bir yanı olamayacağını, meşruiyeti olamayacağını" söyledi.

Brüksel'de Avrupa Politika Merkezinde konuşan Erdoğan, Türkiye'nin bölgesindeki tüm ülkelerle diyaloğu olan belki tek ülke konumunda bulunduğunu belirterek tüm bölgesel sorunların çözümüne aktif katkı yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerini, Gürcistan'daki çatışmaların ardından önerilen Kafkasya İstikrar ve İşbirliği platformunu, Balkanlar, Afganistan ve hatta Somali'de barış ve istikrar çabalarına yapılan katkıları hatırlatan Erdoğan, Gazze'de 3 hafta önce başlayan üzücü olaylarda da barış umudunu yitirmeden diplomatik çabaları yoğunlaştırdıklarını anlattı.

Yaklaşık bir buçuk milyon insanın yaşadığı Gazze'nin dünyanın nüfus yoğunluğu açısından en başta gelen bölgelerinden biri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, buraya yapılacak herhangi bir silahlı müdahalenin sivil ölümlerine yol açmaya oldukça müsait özelliğine dikkat çekti.

İki fasıl geleneği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyada yaşanan son gelişmelerin Türkiye'nin AB üyeliğine "çok daha stratejik anlam" yüklediğini söyledi.

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde konuşan Erdoğan, AB katılım sürecinin Türkiye açısından "birinci önceliğe sahip" ve "alternatifsiz" olduğunu vurguladı.

Tüm bu reform çabaları olurken, Avrupalı siyasetçilerden gelen bazı olumsuz açıklamaların kamuoyunda AB üyeliğine verilen desteğin son 4 yılda yüzde 75'lerden yüzde 50'lere gerilemesine neden olduğunu kaydeden Erdoğan, AB'de her dönem başkanının Türkiye ile iki fasılda müzakereleri başlatması geleneğini de şu sözlerle eleştirdi:

"Her dönem başkanlığında iki fasıl açılması adeta rutine bağlanmış. Başarısız oluyorsanız bu bir olur, ama başarılı olunca da neden üç-dört olmasın? Bunu (Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas) Sarkozy'ye de anlattım: 'Sürekli iki, bu hiç üç olamaz mı?' dedim. Danışmanlarına talimat verdi, bunun gözden geçirilmesi için. Dönem başkanlıkları bitti, yine iki (fasıl açıldı)."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden Batı Avrupalılardan "eskortlarını iyi seçmelerini" istedi.

"IMF ile görüşmeler son safhasında"

Erdoğan, bir soru üzerine, ''IMF ile görüşmeler şu anda son safhasına geldi. Bu görüşmeler birkaç madde üzerinde devam ediyor. Çok kısa bir zaman içerisinde, Türkiye-IMF ilişkilerine yönelik adım atılmış olacak'' dedi.

Erdoğan Solana ile görüştü

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki temaslarına devam eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüştü.

Görüşmede, Türkiye-AB ilişkileri ve katılım süreci yanı sıra, başta Gazze sorunu olmak üzere gündemdeki çeşitli küresel dosyaların ele alındığı öğrenildi.

Başbakan Erdoğan'ın, bu görüşmenin ardından, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya gelmesi bekleniyor.