MB başkanları, Frankfurt'ta buluştu

ABD, Avrupa, İngiltere ve Japonya merkez bankası başkanları, Frankfurt'ta düzenlenen konferansta bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, bugün Frankfurt'ta düzenlenen "Politikanın kalbinde: Merkez bankası iletişiminde mücadeleler ve fırsatlar" temalı konferansta bir araya geldi.

Fed Başkanı Janet Yellen, konferansta yaptığı konuşmada, "Büyük bir komitemiz var, 19 kişiden oluşuyor. Bu yaşadığımız en büyük zorluklardan biri" diye konuştu. 

Yellen, Fed'in, içindeki çok seslilik nedeniyle, kamuoyu ile iletişimde zaman zaman kafa karıştırıcı olabildiğini, ancak görüş çeşitliliğinin kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Yellen, Fed'in gelecekteki ekonomi politikalarının belirlenmesi konusundaki yönlendirmenin her zaman faydalı olduğunu, ancak bunun ekonomideki genel görünüme ve koşullara bağlantılı olması gerektiğini kaydetti.

Draghi: Sözlü yönlendirme politikaları başarılı oldu

ECB Başkanı Mario Draghi ise, ECB'nin ileriye dönük sözlü yönlendirme politikalarının başarılı olduğunu ifade etti.

Draghi, "Sözlü yönlendirmeyi kullanmaya başladığımızda, amaç korumacılıktı ve herkesin düşündüğünün aksine bunu başardık" dedi.

Faiz artırımı sonrasında ileriye dönük yönlendirme politikalarının devam edip etmeyeceğini söylemenin zor olduğunu kaydeden Draghi, "Ancak neden etkili olduğunu kanıtlayan bir para politikası aracından vazgeçelim?" diye konuştu.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, iletişimde yanlış anlamaları önlemek için en iyi yolun basit mesajlarla açıklama yapmak olduğunu söylerken; BOE Başkanı Mark Carney de, yatırımcıların yanı sıra kamuoyunun geniş kesimleriyle ilişki kurmanın önemine değindi.