MB Başkanları hangi hediyeyi isterlerdi?

Küresel ekonomide veriler hiç açıcı değilken dünyanın önde gelen merkez bankası yöneticileri için yeni yıl hediyesi çok anlamlı olabilir. İşte Yellen'dan Draghi'ye, Carney'den Kuroda'ya başkanları mutlu edecek hediyeler...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp/ dunya.com

Dünyanın önde gelen merkez bankası başkanları yeni yılda Noel Baba'dan hangi hediye'yi isterdi?

CNBC.com sitesi çalkantılı sularda seyreden bir gemi kaptanı misali zor verilerle boğuşan ekonomi kurmayları için en anlamlı hediyeleri derledi. 

carney.jpg

BoE'ye ' ücret enflasyonu'

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in rekor düşük seviyedeki faizi yükseltmeyi düşünmek için ücretlerde yüzde 3'lük bir atışı bulması gerekiyor.

10 yılın en düşük işsizliği

İngiltere işsizliği 2006'dan bu yana yüzde 5,2'ye düşürmeyi başardı. Ancak ekimde primlerinde dahil olduğu ücret enflasyonu yüzde 2'lik yükselişle hiç de iç açacı görünmüyor. 

rusya-005.jpg

Nabiullina'yı yüksek petrol fiyatları' mutlu ederdi

Düşük seyreden ham petrol fiyatlarının vurduğu ekonomilerin başında yer alan Rusya Merkez Başkanı Elvira Nabiullina Noel Baba'dan kesinlikle petrol fiyatlarının yükselmesini istredi. 

Her ne kadar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yıllık basın toplantısında ekonomik krizin zirve yaptığını ve düşüşe geçeceğini  söylese de Rusya Merkez Başkanı Nabiullina ekonominin toparlaması için petrol fiyatlarının yükselmesine kesinlikle hayır demez.  

Ukrayna ve Kırım meselelerinden dolayı Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı uyguladığı ekonomik ambargolar ve düşük ham petrol fiyatları ruble üzerindeki baskıyı artırırken enflasyonu yüzde 15'lere çıkmasını tetikledi. 

Uluslararası para fonu IMF Rusya ekonomisinin 2015'te yüzde 3,8 daralacağını öngördü. Rusya ekonomisinde iyi sinyallerde yok değil. IMF, büyük bir enerji krizi yaşanmazsa 2015'in sonunda enflasyonun 3 puan düşerek yüzde 12,7 seviyesine gerileyeceği tahmininde bulundu.  

yellen.jpg

Yellen'a 'Sessiz Geceler' hediyesi

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen için en anlamlı yılbaşı hediyesi piyasalarda 'Sessiz geceler' olurdu. 

Tarihi bir kararla 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırımına giden dünyanın en çok izlenen Merkez Bankası başkanı Yellen'a Noel Baba'dan yılbaşı için hangi hediyeyi istiyorsun diye sorsalardı büyük bir ihtimalle piyasalarda 'Sessiz gece' derdi. 

kuroda.jpg

Noel Baba'dan Kuroda'ya: 'Hanehalkı harcaması'

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'da Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'ye yeni yıl için verilecek en güzel hediye " Hanehalkı harcaması' olurdu.

Enflasyon Japonya için oyunun birinci kuralı. Enflasyon hedefine ulaşmak için dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip Japonya'da hane halkının yılbaşı havasına girip harcama yapması gerekiyor. 

Yaz başında ekonomik resesyona giren Japonya'da hane halkı harcamaları uzun bir süredir hiç memnun edici seyretmiyor. 

draghi-002.jpg

'Süper Mario'ya en süper hediye: İstihdam

Bir miktar istihdamı alıp kırmızı bir kutu içine koyun. Kutuyuda yeşil kurdelayla güzelce bağlayıp paketledikten sonra onu çam ağacının altına bırakın. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi nam-ı diğer 'Süper Mario' bu hediyeye bayılır.

İşsizilik rakamları hem 19 üyeli Euro Bölgesi hem de 28 üyeli Avrupa Birliği üyeleri ülkelerde iki haneli rakamlara fırlayarak 2012'den bu yana en yüksek seviyelerde seyrediyor. İşsizilik sorunu Avrupa Kıtası'nın en büyük sorunu olarak dikkat çekiyor. 

Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi'nde en son işsizlik rakamları ekim ayında yüzde 10,7. Euro Bölgesinde işsizlik Eylül ayında 10,8 iken geçen yıl aynı dönemde yüzde 11,5 seviyesindeydi. 
               

Bu konularda ilginizi çekebilir