Meclis üyesi adayı Türk genci küçük işletmelere odaklanacak

Amerika’nın Connecticut eyaletinin New Haven şehri belediye meclis üyeliğine bağımsız aday olan Yale Üniversitesi öğrencisi Hacıbey Çatalbaşoğlu, seçilmesi halinde bölgesindeki küçük işletmelerin büyümelerine odaklanacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek ESKİ BEZİRKAN

NEW YORK- Bir yandan Türklerin Amerikan politikasında aktif olarak yer almalarının önemi tartışılırken, bir yandan da yeni nesil bu konuda adım atmaya başladı. Türklerin yoğun yaşadığı eyaletler arasında yer alan Connecticut’ın New Haven şehrinde belediye meclis üyeliğine genç Türk Hacıbey Çatalbaşoğlu’nun aday olması Türkler arasında gururla karşılandı. Bağımsız aday olarak adaylığını koyan Yale Üniversitesi politika bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Çatalbaşoğlu’nun kasım ayında yapılacak seçimlerde şansının yüksek olduğu ifade ediliyor.

Anne ve babasının 1990’li yıllarda Giresun’dan Amerika’ya geldiğini, babasının Brick Pizza Öven isminde pizza dükkanı olduğunu anlatan Çatalbaşoğlu, küçüklüğünden beri bir yandan eğitimine devam ederken bir yandan babasının pizza dükkanında çalıştığını söyledi. Politika içerisinde de uzun zamandır çalışmalar yaptığını kaydeden Çatalbaşoğlu, “Hayatımda aslında politikada yer almak gibi bir hedefim yoktu aslında, ailem de her aile gibi daha çok avukat, doktor olmamı istedi. Ancak bugüne kadar yaptığım çalışmaların bir nevi beni politikaya yönelttiğini söyleyebilirim” dedi.

Diğer aday çekildi

Belediye seçimlerinin 7 Kasım’da yapılacağını ve daha önce birlikte yarıştığı diğer adayın ekibi ile birlikte yaptığı başarılı çalışmalar sonucu çekilmek zorunda kaldığını anlatan Çatalbaşoğlu, şöyle konuştu:
“Türk olmam her zaman bana farklı bir perspektif vermiştir. Bir zenginlik benim için. Ancak seçimler de bunun dezavantaj olma ihmali de var, sonuçta bana oy verecekler Amerikalı. Amerikan olsaydım her şey daha kolay olabilirdi belki. Demokrat Parti’yi destekliyorum, ancak seçimlere bağımsız aday olarak girdim. Çünkü yarışa Demokrat Partili olarak girseydim Cumhuriyetçilerin desteğini alamazdım. İki parti birlikte çalışıp bir amaca ulaşmaları zor. Ancak Türk olmamın verdiği zenginliklerle birlikte ve ekibimin de desteğiyle ortaya koyduğumuz çalışmalarla şu an her iki partinin de desteğini kazanma başarısı elde ettik. “

Göçmenlerin sorunları

Diğer adayın çekilmesi nedeniyle seçilmesine kesin gözüyle bakılan Çatalbaşoğlu, meclis üyesi seçilmesi halinde özellikle küçük işletmeler ve göçmenlerin sorunları yanı sıra yaşadığı şehirdeki gençlerin iyi üniversitelere gitmeleri konularına odaklanacağını söyledi. Çatalbaşoğlu, şöyle devam etti:
“Birincisi küçük işletmelerin sorunlarını çözeceğim. Bu sorunları iyi biliyorum, çünkü büyürken babamın pizza dükkanında çalıştım, dolayısıyla bu tür işletmelerin sorunlarını ve bulundukları yerin ekonomisine katkısını gördüm. İkincisi ben devlet okullarında okudum üniversiteye kadar. Dolayısıyla yaşadığım yerde devlet okullarının iyi olmadığını gördüm. Seçilmem halinde buradaki çocukların iyi üniversitelere gitmesi konusunda yardımcı olacağım. Üçüncüsü Amerika’da göçmen olmak zor. Ailemden dolayı göçmenlerin ne tür sorunlar yaşadıklarını biliyorum. Türkler başta olmak üzere tüm göçmenlere yardımcı olmak istiyorum. Türkler birçok alanda başarılı oldular. Ancak politikada aktif olarak yer alma konusuna gerideler. Benim gibi insanların politikaya girmesi, diğer insanlara kapı açıyor. Örneğin benim 8 yaşındaki kardeşim Gökbey beni rol model olarak görebilir.”

Politika hedefleri

Amerika’da göçmen olmanın zor olduğunu ve ailesinin göçmen olduğunu, dolayısıyla yaşadıkları sıkıntıları çok yakından bildiğini kaydeden Çatalbaşoğlu, “Babam 13 saat pizza dükkanında çalışıyor, annem de yoğun çalışıyor. Onlar bizim geleceğimiz için böyle çok çalışırken benim kötü alışkanlıkların peşinden giderek onlara haksızlık etme hakkım yok” dedi. Çatalbaşoğlu, dolayısıyla çok çalışmak durumunda olduğunu ve ileride politikada aktif olarak yer almayı hedeflediğini sözlerine ekledi.