Mercedes'in sürücüsüz otobüsü 'Future Bus' şehir içinde yola çıktı
Mercedes Benz'in yarı otonom şehir içi otobüsü yol üzerindeki engelleri ve yayaları tanıyor, otobüs duraklarında duruyor, kapıları açıpkapatıyor. Güzergah boyunca gaza ve frene basmadan kendi kendine yol alabiliyor.
Aysel YÜCEL
Otomobillerden sonra otobüsler de sürücüsüz döneme hazırlanıyor. Birçok otomotiv şirketi öncelikle otomobilde sürücüsüz araç geliştirdi. Bazıları yollara çıktı. Bu alandaki rekabet otobüs üretimine de sıçradı. Alman otomotiv devi Mercedes Benz, yarı otonom sürüşe imkan tanıyan CityPilot özelliğine sahip şehir içi otobüsünü Amsterdam'da dünyaya tanıttı.
Geleceğin otobüsü olarak nitelendirilen araç, İstanbul gibi trafik sorunu olan mega kentlere çözüm sunmak için geliştirildi. 70 km/s hıza kadar çıkabilen 'Future Bus' isimli otobüs, yol üzerindeki engelleri ve yayaları tanıyor, duraklarında santim doğrulukla duruyor, kapıları açıp-kapatıyor. Otobüs trafik ışıkları kontrol sistemleriyle iletişim kuruyor. Bu arada sürücü güzergah boyunca bir kere bile gaza veya frene basmıyor.
Şirket yetkilileri, yeni otobüsün alışagelmiş otobüslere oranla çok daha güvenli, daha verimli ve daha konforlu olduğu vurguluyor. Erişebilirlik , kamera ve radar sistemleri kadar ileri seviyede veri iletişimi gibi özellikler de şehir içi otobüsünü geleceğe konumlandırıyor. Sadece yolcu için değil, aynı zamanda sürücü ve işletmeci için de birçok avantaj vadediyor.
20 km gaza ve frene basılmadı
Aracın dünya lansmanı için bol virajlı, bol tünelli, birçok otobüs durağının bulunduğu ve bir otobüs için yüksek sayılabilecek hızlarda 20 kilometrelik bir rota hazırlandı ve CityPilot ile donatılan Mercedes-Benz Future Bus, kamuya açık ilk sürüşünü Hollanda’da bulunan Avrupa’nın en uzun BRT Hattı’nın bir bölümünde gerçekleştirdi. Hat Amsterdam Schiphol havaalanı ile Haarlem kentini bağlıyor. Yaklaşık 20 km uzunluğundaki hat Mercedes-Benz Future Bus için gerçek bir sınav niteliğini taşıyordu ve bol virajlar, tüneller ve trafik ışıklarıyla dolu bir güzergahtan oluşuyordu. Future Bus, zorlu güzergahı tamamladı.
Yetkililer, otobüsle ilgili şu bilgileri verdi: "Boş yolda 70 km/s hıza kadar çıkan otobüs yol üzerindeki engelleri ve yayaları tanıyor, otobüs duraklarında santim doğrulukla duruyor, kapıları açıp-kapatıyor, otonom olarak hareket ediyor ve trafik ışıkları kontrol sistemleriyle iletişim kuruyor. Bu arada sürücü güzergah boyunca bir kere bile gaza veya frene basmıyor ve sadece karşıdan gelen trafiğin şartlarına bağlı olarak gerektiğinde direksiyona müdahale ediyor. Sürücü istediği zaman kontrolü ele alabiliyor. Mercedes-Benz Future Bus dünyanın dört bir yanındaki metropollerde yaşanan trafik yoğunluğunu çözmeyi hedefl eyen BRT sistemleri için uygun bir yapıyı beraberinde getiriyor. Mercedes-Benz Future Bus yakıt verimliliği ile sürüş güvenliğini arttırıyor ve sürücünün yükünü hafifl etiyor. Daimler Buses geleceğin otobüs ve trafik sistemlerini geliştiriyor."
Sistem GPS’ten de yararlanıyor
Future Bus’ta kullanılan CityPilot teknik olarak iki yıl kadar önce tanıtılan Highway Pilot’lu otonom sürüş özelliğine sahip kamyon Mercedes- Benz Actros’a dayanıyor. Ancak şehiriçi toplu taşımasında görev yapacak bir otobüste kullanılmak üzere geliştirilerek birçok fonksiyon eklendi. Yaklaşık bir düzine kamera yolu ve çevreyi gözlem altında tutarken, uzun ve yakın menzilli radarlar da yolu ve çevreyi tarıyor. Sistem ayrıca GPS’ten de yararlanıyor. Kameralar, radarlar ve GPS’ten gelen veriler, veri iletişimi sayesinde net bir fotoğraf oluşturuyor ve otobüsün her noktasına kadar iletiyor.
Fütüristik iç tasarımıyla dikkat çekiyor
Citaro platformu üzerine yükselen yaklaşık 12 metre uzunluğundaki solo modeli, gerek dış, gerekse fütüristik iç tasarımı ile dikkat çekiyor. Son derece uyumlu hatlar kent mimarisinin asimetrisine dayanıyor. Açık meydan ve parkları andıran iç mekan mimarisi de tamamen yeni bir yaklaşım sergilerken yolcu kabini farklı yolculuk süreleri göz önüne alınarak üç farklı tasarım ortaya koyuyor. Yan duvarlar boyunca özel tasarım koltuklar geniş ve ferah bir düzende sıralanıyor. Tamamen yenilikçi tutunma demirleri dal tasarımıyla çift renkli tavana doğru yükseliyor. Tavandaki aydınlatma elemanları ise tasarımıyla yine parklara gönderme yapıyor. Sefer bilgileri ve eğlence görselleri orta bölümde bulunan monitörlerde oynatılabiliyor. Tamamen yenilenmiş sürücü kabini, tasarım anlamında yolcu bölümüyle bütünleşiyor. Sürücü, ihtiyacı olan tüm bilgileri yenilikçi bir tasarıma sahip büyük boy bir ekrandan okuyabiliyor.