Merkel, ESM miktarının artırılmasına karşı çıktı

Almanya Başbakanı Merkel ESM miktarının iki katına çıkarma taleplerine karşın ikinci adımın, birinci adımdan önce atılmaması gerektiğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, borç krizine girecek ülkeler için güvenlik şemsiyesini oluşturacak ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) yerini alacak olan Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) için ayrılacak miktarın iki katına çıkarılmasına karşı çıktı.
Başkent Berlin'de Belçika Başbakanı Elio Di Rupo ile bir araya gelen Merkel, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, şimdiki güvenlik şemsiyesi EFSF'in yeterli olduğunu belirterek, Almanya'nın euronun kurtarılması için temelde her zaman her şeyi yaptığını belirtti.
ESM'in hızlı bir şekilde oluşturulması gerektiğini ifade eden Merkel, Almanya'nın bu fona yapacağı ödemeleri daha hızlı yapmaya hazır olduğunu kaydetti.
Merkel, IMF Başkanı Christine Lagarde ve İtalya Başbakanı Mario Monti'nin ESM'nin miktarını iki katına kadar çıkarma talebine karşılık da, ikinci adımın, birinci adımdan önce atılmaması gerektiğini ifade etti.
Yunanistan'ın özel sektör alacaklılar ile yaptığı görüşmelerin ilerlememesi durumunda bu ülkeye geçici kredi verilmesi düşüncelerine de karşı çıkan Merkel, bu sorunun ortaya çıkmayacağını, Mart'a kadar yeni bir Yunanistan programının oluşturulabilmesi için yeteri kadar zaman olduğunu kaydetti.
Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler de, ESM miktarının artırılmasına karşı olduklarını, bu tartışmanın amaca yönelik olmadığını ifade etti.
Alman hükümetinin sözcüsü Steffen Seifert ise, Alman hükümetinin şu an itibariyle ESM'in iki katına çıkarılması gerektiği düşüncesinde olmadığını belirtti.
IMF Başkanı Christine Lagarde ve İtalya Başbakanı Mario Monti, ESM'in artırılması yönünde düşünceleri dile getirmişlerdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir