Merkel hükümetine dinleme iddiaları soruldu

Almanya’nın Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddiaları muhalefet partilerinin sert eleştirilerine yol açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya’nın NATO müttefiki Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddiaları sonrası muhalefet Merkel hükümetine dinleme iddialarını sordu.

Muhalefetteki Sol Parti’nin Eş Başkanı Katja Kipping, Başbakan Angela Merkel liderliğindeki hükümetten, Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) faaliyetleri hakkındaki iddiaları bir an önce açıklığa kavuşturmasını ve Federal Meclis’e kapsamlı bilgi vermesini talep etti.

Der Tagesspiegel gazetesine açıklamalarda bulunan Kipping, “BND’nin müttefik ülkelerin hükümet üyelerini dinlediğini Almanya hükümeti ne zamandan bu yana biliyordu, özelikle bunu öğrenmek istiyoruz” dedi. Kipping, iddiaların geçiştirilebilecek bir olay olmadığını vurgularken, “BND devlet içinde devlet gibi” ifadelerini kullandı. Sol Partili siyasetçi, istihbarat birimleri üzerindeki meclis denetimin güçlendirilmesini talep etti.  

 Muhalefetteki Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı Simone Peter de yaptığı açıklamada, Merkel hükümetinden iddiaları hızlı ve kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşturmasını talep ederek, “Hükümetten, Federal Meclis’teki ilgili komisyonlarda olaya bir an önce ve eksiksiz bir şekilde açıklık getirmesini bekliyoruz” dedi.

Peter, “Bir yıldan fazla süre yoğun şekilde NSA skandalını tartıştıktan sonra bizim gizli servisimizin müttefik bir ülkeye yönelik aktif olarak istihbaratta bulunduğunun ortaya çıkması inanılmaz” diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen yıl cep telefonunun ABD istihbarat servisi NSA tarafından dinlenmiş olduğunun ortaya çıkması üzerine sert tepki göstermiş, “Müttefiklerin birbirlerine karşı istihbarat faaliyetinde bulunması söz konusu olamaz” demişti.

FAZ: Hükümet kaynakları doğruluyor 

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, hükümet kaynaklarının BND’nin Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri için görevlendirilmiş olduğunu doğruladığını yazdı. Gazete, Alman hükümetinin Türkiye’yi diğer NATO müttefikleri ABD, Fransa ya da İngiltere’den farklı gördüğünü belirtti.

Alman hükümet kaynaklarının Türkiye’de yaşanan gelişmelerin doğrudan Almanya’nın iç güvenliğine etkide bulunduğunu vurguladıklarını yazan gazete;  PKK, Almanya’daki aşırı sağ ve aşırı sol örgütler, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile mücadele nedeniyle Türkiye’nin farklı bir nitelik taşıdığının düşünüldüğünü kaydetti.

Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekillerinden Patrick Sensburg, Almanya’nın istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde müttefik ülkelerin hükümet üyelerini hedef almadığını, dinlemelere takılan bu tür konuşmaların silindiğini savundu. Sensburg, Türkiye’nin Irak sınırındaki gelişmeleri öğrenmenin kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Alman haber ajansı DPA’ya konuşan Sensburg, siyasi kararlar için güvenilir bilgilere ihtiyaç duyduklarını belirtirken, “Burada kendi istihbarat bilgilerimiz ışığında hareket etmek isterim” şeklinde konuştu.

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) milletvekillerinden Rolf Mützenich ise BND’nin Türkiye’ye yönelik istihbarat faaliyetlerinde bulunmasını eleştirdi. Almanya’nın NATO müttefiki Türkiye ile güvene dayalı bir ilişki yürütmesi gerektiğini vurgulayan Mützenich, “PKK hakkında öğrenmek istediklerimizi neden Türk hükümet yetkilileriyle görüşmelerimizde öğrenmeyi denemiyoruz” dedi.

2009’da BND’ye verilen talimat 

Der Spiegel dergisinin yayımladığı habere göre, Alman istihbarat servisi BND, hükümet tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat gereği Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri yürütmeye devam ediyor.

Dergi bu bilginin, ABD adına casusluk yapma şüphesiyle 3 Temmuz’da gözaltına alınan Markus R. adlı BND çalışanının Amerikalılara vermiş olduğu 217 gizli belgeden birinde yer aldığını iddia etti. 2009 tarihli bu belgenin, hükümet tarafından BND’ye verilen ve istihbarat önceliklerini belirleyen görevlendirme yazısı olduğu,  Türkiye’nin de bu listede olduğu kaydedildi.

Dergiye göre her dört yılda bir yenilenen bu belge, ABD ile krize yol açan NSA skandalının ardından süren istihbarat faaliyetlerini gözden geçirme çalışmaları nedeniyle henüz yenilenmedi ve halen geçerliliğini koruyor.

Almanya hükümetinin kaygısı 

Der Spiegel dergisi, bugünkü sayısında da olayın Almanya-Türkiye ilişkilerine etkileri olabileceğini belirtti. Dergi, “Alman istihbaratının hükümetin talimatıyla NATO müttefikini izlediğinin ortaya çıkması, hükümetin son dönemde Berlin ile Ankara arasındaki gerilimi düşürmeye dönük çabalarını zedeleyebilir” yorumuna yer verdi.  

Almanya’nın Türkiye’nin sert tepkisinden endişe ettiğini yazan dergi, Irak’taki kriz nedeniyle önemli rol oynayan Ankara nezdinde hızlı bir şekilde girişimde bulunulmasının düşünüldüğünü iddia etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir