Merkel: Mali kuruluşların yenilenmesi gerek

Almanya Başbakanı Angela Merkel "Mali kuruluşların borçlarını ödememiz değil bu kuruluşları yenilenememzi gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, küresel ekonomik krizin aşılabilmesi ve böyle bir krizin yinelenmemesi için İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılacak G-20 zirvesinde somut kararlar alınması gerektiğini söyledi.

Başkent Berlin'deki başbakanlık binasında Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile biraraya gelen Angela Merkel, görüşmeden sonra Medvedev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Merkel, Medvedev ile benzer görüşlerle Londra'ya gideceklerini ve ekonomik krizin aşılabilmesi için iyi bir işbirliğinin gerekli olduğunu belirterek, "Krizin aşılması için somut kararlar almak zorundayız" dedi.

Medvedev ile G-20 zirvesinin yanısıra ikili ilişkileri de ele aldıklarını ve bu ilişkilerin temelini ekonomik ilişkilerin oluşturduğunu ifade eden Merkel, ekonomik kriz yüzünden bu ilişkilerde zorluklar olduğunu, ancak bu alanda büyük potansiyel bulunduğunu bildirdi.

NATO ile Rusya arasındaki ilişkilerle, güvenlik alanında giderek daha büyük önem kazanan NATO-AB ilişkilerini de görüşmede ele aldıklarını belirten Merkel, himayeciliğin önlenmesiyle ilgili olarak da G-20 zirvesinde bir karar alınmasını umut ettiğini kaydetti.

Merkel ayrıca, Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz boru hattı tartışmasına ilişkin bir soru üzerine de Ukrayna'daki boruların yenilenmesini gerekli gördüğünü, bunun görüşmelerle çözülmesi gerektiğini, aslında bunun iki ülke arasında bir sorun olarak ortaya çıkmaması gerektiğini savundu.

"İki ülke arasında büyük projeler var"

Medvedev de iki ülke arasında büyük projelerin mevcut olduğuna işaret ederek, ekonomik krize karşın bu projelerin gerçekleştirilebileceğini düşündüğünü anlattı.

İşyerlerinin kapanmaması için Almanya'yla olan ticari hacminin düzeyini korumak istediklerini, yeniden böyle bir ekonomik krizin yaşanmaması için yeni bir mali yapıya ihtiyaçları olduğunu ifade eden Medvedev, "Mali kuruluşların borçlarını ödememiz değil, bu kuruluşları yenilememiz gerekir" dedi.

Medvedev, G-20 zirvesinin, büyük bir yeni mali sistemin yaratılması için start vermesi gerektiğini, yeniden böyle bir krizin olmaması için bunun şart olduğunu söyledi.

"Korumacılıktan kaçınmak gerek"

Himayeciliğe de kesinlikle karşı olduklarını belirten Medvedev, Ukrayna ile çıkan boru hattı kriziyle ilgili olarak da hukuksal bir temelin yaratılması gerektiğini, bu konuda kimi öneriler hazırladıklarını ve bunları Ukrayna dahil olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine göndereceklerini bildirdi.

Medvedev, Ukrayna'nın, bu konuda yürütülen görüşmelere Rusya'nın dahil edilmesini istememesini dikkate aldıklarını da sözlerine ekledi.

Medvedev ve Merkel, daha sonra başbakanlığın bir helikopteriyle Berlin yakınlarındaki Meseberg Sarayı'na geçtiler.

Her iki lider, yarın G-20 zirvesi için Londra'ya gidecekler.