”Mesele birkaç ay içinde çözülebilir”

Talat, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun çözümü için istek, siyasal irade ve iyiniyet gerektiğini söyledi. Talat,  "Bizce mesele birkaç ay içinde çözülebilir" dedi.

Mehmet Ali Talat, bu akşam, Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Lokali'nde, sendika üyelerinin, delegelerinin ve işyeri temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Talat, Kıbrıs sorununda yeni bir sürecin başlayacağına işaret ederek, "Bu süre bizim beklentimize göre çok uzun olmamalı. Çünkü Kıbrıs sorununun bilinmedik bir yanı yok. Bütün unsurları, uzlaşmazlık ve yakınlık noktaları bugüne dek çok incelendi" diye konuştu.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ı basın yoluyla pazarlık yapmaması için defalarca uyardığını ve pazarlık yerinin müzakere masası olduğunu vurgulayan Talat, şunları söyledi:

"Bunu belki yavaş yavaş onlara da anlatırız. Anlatamazsak, bu iş olumsuza gider ve sonuçta tıkanıklık olursa, o zaman günah bizden gider. Biz, sonsuza kadar hep en üstün esnekliği göstermek durumunda değiliz. Biz iyiniyetli olacağız, esneklik göstereceğiz ama aynısının karşıdan da gelmesini bekleyeceğiz. Onun için pazarlık masasına oturuncaya kadar pazarlık yapmıyoruz. O masaya oturduğumuzda, iyi bir pazarlık yapacağız. O yüzden şimdi 3 Eylül'ü bekliyoruz."

Kıbrıs sorununu çözmek için istek, siyasal irade ve iyiniyet gerektiğine işaret eden Talat, "Şeytan ayrıntıda gizli olsa da bizce mesele birkaç ay içinde çözülebilir" dedi.

"Rumların bir eli yağda, bir eli balda"

Talat, AB ve BM üyesi Rum tarafının "bir eli yağda, bir eli balda" olduğu ve bütün Kıbrıs'ı temsil ettiği için sorunu bulunmadığını ifade ederek, bu yüzden acele etmediklerini ama Kıbrıslı Türkler'in izolasyonlar, doğrudan uçuşların yapılamaması, ürettiklerini Avrupa'ya satamaması, Türk takımlarıyla bile maç yapamadığı için birçok şeyden yoksun kaldıklarını anlattı. Talat, "Sonuçta bize herşey yasak. Türkiye yardımcı olup '00-90-392' kodunu vermeseydi haberleşmemiz, 'Mersin 10 Turkey' kodunu vermeseydi mektuplaşma imkanımız olmayacaktı. Onun için çözüme gerçekten ihtiyaç var ve çözüm için çalışıyoruz" dedi.

"Hristofyas'ın çözüm isteyip istemediğini masada göreceğiz"

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın gerçekten çözüm isteyip istemediğinin masaya oturduklarında görüleceğini kaydeden Talat, Rum siyasilerin basına yansıyan demeçlerinin fazlalığını eleştirdi. Rum siyasilerin çok konuştuklarını hatırlatan Talat, Rumlar'ın, Kıbrıs Türk tarafıyla basın aracılığıyla pazarlık yapmaya çalıştıklarına dikkati çekti. Talat, 3 Eylül'de Hristofyas yurtdışına gideceği için kısa bir görüşme yapacaklarını, prosedürle ilgili kimi hususları ele alacaklarını ve 11 Eylül'de tam teşekküllü müzakerelerin daha yoğun hızda süreceğini bildirdi. Kısa zamanda Kıbrıs sorununun çözülmesi umudunu dile getiren Talat, hem Kıbrıslı Türkler hem Kıbrıslı Rumlar, hem de bölgenin çıkarına olacak biçimde sorundan kurtulmayı ve rahat nefes alınmasını diledi.