Mevduat sahiplerine güvence verdi

Portekiz Başbakanı ve merkez bankası, BES konusunda yatırımcılarla mevduat sahiplerine güvence verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LİZBON - Portekiz Başbakanı ve merkez bankası, Banco Espirito Santo'nun (BES) en büyük hissedarı olan aileyle ilgili sorunların, finans sisteminin istikrarını tehlikeye atmayacağı konusunda yatırımcılara güvence verdiler.

Portekiz merkez bankası tarafından yapılan açıklamada, ülkenin en büyük bankası olan "BES'in sağladığı bilgilere göre bankanın, Espirito Santo Group kaynaklı olası negatif etkilere, minimum rasyo gerekliliklerini bozmadan dayanabilemesine yetecek sermayeye sahip olduğu" belirtildi.

Açıklamada, "BES'te mevduatı bulunanlar sakin olabilirler, BES'e yatırılan bağlı fonların güvenliğini tehlikeye atacak hiçbir neden yoktur" denildi.

Başbakan Pedro Passos Coelho da gazetecilere yaptığı açıklamada, "BES Espirito Santo ailesinin faaliyetlerinden ayrı   bir statüde... Portekizli ve yabancı yatırımcıların bu farkı anlayıp bankanın  ve finans, bankacılık sistemimiz konusunda sükunetini korumaları önemlidir" dedi.

BES'in ana ortağı olan Espirito Santo Financial Group (ESFG) ESF.LS, sahibi olan ESI'deki sorunlar nedeniyle hisse ve borçlanma senetlerindeki işlemlerin askıya alınmasını istemişti.