Mısır size açıktır

Mısır Başbakanı Kandil, Türk yatırımcıları Mısır'daki fırsatlara ilgi göstermeye çağırarak "Mısır size açıktır, büyük projelere birlikte imza atacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Mısır Başbakanı Hişam Kandil, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen 14. Türk -Mısır İş Konseyi Ortak Toplantısı'nın kapanış oturumunda, Mısır'da ihracatın arttığını ve üretim kalitesinin yükseldiğini ve bu başarıların Türk halkının da beğenisini kazanmaya başladığını ifade etti.

Demokrasi ve reform çalışmalarının da hız kaybetmeden devam edeceğini kaydeden Kandil, kardeş olarak nitelendirdiği Türk halkınınMısır halkıyla omuz omuza çalıştığını ve aradaki samimiyetin rahatlıkla hissedilebildiğini söyledi.

Mısır'ın ve Süveyş Kanalı'nın coğrafi konumuna dikkati çeken Kandil, kanalın iki tarafındaki projelerin 100 milyar doları bulacağını, kısa vadede kazanç elde edilecek bu projelerle ilgili fizibilite çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Mısır halkının bütün başarıları hakediyor

Mısır halkının bütün başarıları hak ettiğini söyleyen Kandil, "Durmayacağız, tökezlemeyeceğiz, yolumuzda yürümeye devam edeceğiz. Allah'ın izniyle yatırımlara imkan sağlayacak büyük atılımların arefesindeyiz. 25 Ocak devriminden sonra Mısır'da çok şey değişti, bugün de önümüzdeki fırsatları Türkiye ile birlikte değerlendirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Hükümet olarak emin adımlarla siyasi istikrarı ve ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek için çalıştıklarını vurgulayan Kandil, "Bu işin anahtarı siyasi istikrarın sağlanması ve ülkede güvenliğin sağlanmasıdır. Yabancı sermaye ve iş adamları için güvenlik vazgeçilmez bir unsurdur. Demokratik her ülkede olduğu gibi yürüyüşler ve gösteriler Mısır'da da düzenlenebilir ama biz moralimizi bozmadan Mısır halkının menfaatleri neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Üzerimize düşeni yapacağız"

Başbakan Kandil, lojistik merkezlerinin kurulması, ro-ro taşımacılığı ve deniz ulaşımı konularında üzerlerine düşeni yapacaklarını, bunun yanı sıra giden gemilerin dolu gelmesi için de çaba göstereceklerini, Türkiye ile işbirliklerini de ileri seviyeye taşımaya çalışacaklarını kaydetti.

Türk yatırımcıları, Süveyş Kanalı projelerine ilişkin önümüzdeki günlerde açılacak ihalelere ilgi göstermeye çağıran Kandil, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mısır size açıktır, komşuluk, kardeşlik ve kazan kazan esasına göre büyük projelere birlikte imza atacağız. Birlikte çalıştığımız sürece Allah bizi başarılı kılacaktır. Kardeş ülke Türkiye'ye ve iş dünyasına çalışmalarında başarılar diliyorum."

Hamid: Nutuk atmaya değil işbirliği yapmaya geldik

Mısır Yatırım Bakanı Yahya Hamid de göreve yeni gelmiş olmasına rağmen kendisine çok sayıda soru yöneltildiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Elimde Hazreti Musa'nın sihirli asası yok, ancak geçen döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunabilir, yeni projelerle ilgili fikirlerimi paylaşabilirim. Biz buraya nutuk atmaya değil işbirliği yapmaya geldik. Bakanlığımızın kapısı açık buyurun gelin birlikte çalışalım. Yıllar sonra Mısır'da halkın istediği oldu, biz de bu reforma katılan vatandaşların beklentilerine cevap vermek zorundayız. Elle tutulur somut projeler istiyoruz."

Çalışmalara elektrik ve enerji üretiminden başlayacağını belirten Hamid, "Elektrik yoksa hiçbir şey olmaz, eksiklerimizi tamamlamalıyız. Gücümüzün yüzde 20'sini kullanıyoruz, bu büyük eksikliktir. Ben çarkın sesini dinlemek istiyorum, makinelerin sesini duymak istiyorum. Mısır artık devrim öncesi Mısır'ı değil, üç yıl içinde Mısır'ın çehresi değişecek" diye konuştu.