Mısır tarihinde bir ilk

İki cumhurbaşkanı adayı açık oturumda karşı karşıya geldi .

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
KAHİRE - Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü iki adayı olarak gösterilen Abdulmunim Ebu'l-Futuh ve Amr Musa açık oturumda karşı karşıya geldi. 
 
23-24 Mayıs'ta gerçekleştirilmesi planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, 13 adaydan Abdumunim Ebu'l-Futuh ile Amr Musa'nın önde olduğunu gösteriyor. 
 
Mısır Yüksek Seçim Kurulu'nun tartışma programlarında bu iki adaya öncelik vermesi de bunu teyit ediyor. Dün Mısır devlet televizyonunda yayınlanan programda karşı karşıya gelen iki aday, birbirlerine kıyasıya eleştirilerde bulundular. Arap televizyonlarında da naklen yayınlanan tartışma programında, Ebu'l-Futuh, Amr Musa'yı Hüsnü Mübarek yönetiminin dişişleri bakanı olmakla eleştirirken, Musa da Ebu'l-Futuh'un Müslüman Kardeşler'in eski yöneticisi olduğunu hatırlattı.
 
İkinci turda adaylar eleştirilere cevap verdiler. Ebu'l-Futuh, seçim konusunda görüş farklılığına düştükleri için Müslüman Kardeşler hareketinden adaylığı öncesi ayrıldığını belirtirken, Musa da kendisinin Mübarek'in değil Mısır'ın dışişleri bakanı olduğunu söyledi. Açık oturumda adaylar demokrasi vaadinde bulundu. Adaylar, zaman zaman birbirlerine ağır suçlamalar yönelttiler. 
 
Ebu'l-Futuh, Amr Musa'yı, Mübarek rejimine yakın olmakla suçlayarak, "Devrimden önce Hüsnü Mübarek'in bir dönem daha seçilmesini desteklediğini söylemiştin, ayrıca eski sistemde yıllarca bakanlık yaptın ama hiçbir şeyi değiştirmedin, halkın seni seçeceğine inanıyor musun?" diye sordu. Amr Musa, "O zamanlar Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal'in başkan olma ihtimali vardı. Dolayısıyla Hüsnü Mübarek'in tekrar seçilmesi 30 yıllık yeni bir baskı döneminden daha iyi olacaktı" cevabını verdi.
 
Amr Musa'nın, "Bir Müslümanın isterse Hristiyanlığa geçebileceğini söylemiştin; şu an hala bu görüşte misin?" sorusuna ise Ebu'l-Futuh, şu cevabı verdi: "Ben öyle bir şey demedim, bazı alimlerin görüşünü belirttim, bazı alimler din değiştirenin cezalandırılmadan önce, dine dönmesi için mühlet tanınması gerektiğini savunuyor, bu alimlerden bir kısmı bu mühletin ömür boyu süreceğini düşünüyor." Abdulmunim Ebu'l-Futuh ile Amr Musa arasındaki tartışma programı Mısır siyasi tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor.