Mısır yolcu uçağı kaçırıldı

Mısır Havayolları'na ait uçağı kaçıran hava korsanı teslim oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides, Mısır uçağını kaçıran hava korsanının gözaltına alınarak, eylemin "ölü ya da yaralı olmadan, kimse zarar görmeden" sonlandırıldığını açıkladı.

Mısır Havayolları'na ait bir uçak, İskenderiye'den Kahire'ye gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra kaçırılarak Güney Kıbrıs'taki Larnaka Havalimanı'na indirildi. Lefkoşa'da bir basın toplantısında konuşan Kıbrıslı yetkililer, gözaltındaki korsanın akıl sağlığından şüphe duyduklarını ve tutarsız davranışlar sergilediğini belirtti.

Mısır Başbakanı Şerif İsmail de, şüphelinin uçağı kaçırmasının gerçek nedenlerini, sorgu sırasında araştıracaklarını ifade etti. Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, uçak kaçırma olayının "terörizmle bir bağlantısı olmadığını" söyledi.

4534534534.jpg

Korsan Mısırlı Şerif El Din Mastafa

Mısır Havayolları'nın yaptığı açıklamaya göre hava korsanı, yapılan müzakereler sonucunda, mürettebat ve dört yabancı yolcu dışında herkesin serbest bırakılmasını kabul etti. Larnaka Havalimanı'ndan bir görevli, hava korsanı ile yapılan anlaşmanın ardından serbest kalanların uçaktan ayrıldıklarını söyledi.

Gelen ilk bilgiler, hava korsanının İskenderiye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Samaha olduğu yönündeydi. Ancak daha sonra Mısırlı yetkililer, uçağın Amerikan-Mısır vatandaşı İbrahim Samaha değil Mısır vatandaşı Şerif El Din Mustafa tarafından kaçırıldığı bilgisini verdi.

"Bomba düzenekli yelek" ile tehdit etmişti

Hava korsanının, MS181 sefer sayılı Airbus A320 tipi uçağın pilotu Omar Al-Gammal'ı, üzerinde bomba düzenekli yelek bulunduğunu söyleyerek kaçırdığı belirtilmişti. Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı Sözcüsü Ihab Raslan, Mısır hava limanlarında son zamanda güvenlik önlemlerinin artırılmış olmasından dolayı, hava korsanının üzerinde patlayıcı yelek olduğundan kuşku duyduklarını söyledi.

Kriz süresince Larnaka Havalimanı'na yönelik tüm uçuşlar, yine Güney Kıbrıs'ta bulunan Paphos Havalimanı'na yönlendirildi.

Kaçırıldığında uçakta 81 kişi bulunuyordu

Kahire'de yaptığı basın açıklamasında Mısır Sivil Havacılık Bakanı Şerif Fatih Ateyya, tüm yolcular indikten sonra uçakta dört mürettebat ve üç yolcunun tutulduğunu duyurmuştu. Egyptair yetkilileri de uçakta bulunan üç yolcunun hepsinin yabancı olduğunu ifade etti.

Mısır ve Kıbrıs medyasının haberlerinde yolcular arasında 10 ABD ve 8 de Birleşik Krallık vatandaşı bulunduğu belirtilmişti. Mısır Havayolları'nın web sitesinden yaptığı açıklamaya göre, kaçırıldığı sırada uçakta mürettebat ile birlikte toplam 81 kişi bulunuyordu.

3453534543-orta.jpg

Mürettebat olduğu tahmin edilen, üzerinde üniforma bulunan bir kişi uçağın kokpit bölümünden atladı

Üzerinde patlayıcı yoktu

Güney Kıbrıslı yetkililer Mısır uçağını kaçıran korsanın üzerinde patlayıcı bulunmadığını açıkladı.

İsrail savaş uçaklarını uçurdu

Mısır resmi ajansı, korsanın Mısır vatandaşı olduğunu bildirirken, Libya vatandaşı olabileceği de iddialar da gelmişti.

İsrail ordusundan bir kaynağın açıklamasında, İsrail uçak kaçırma olayının ardından önlem olarak hava sahasında savaş uçaklarını uçurmaya başladığı belirtilmişti.