Mısır'da anayasa çalışmalarına devam

Cumhurbaşkanlığı, anayasada değiştirilecek maddeler üzerinde çalışacak 50 kişilik komitenin seçim kriterlerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır Cumhurbaşkanlığı, anayasada değiştirilecek maddeler üzerinde çalışacak 50 kişilik komitenin seçimiyle ilgili kriterleri açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 50 kişilik komitede, toplumun tüm kesimlerinin temsil edileceği vurgulandı.

Komitede, entelektüellerin, işçilerin ve çiftçilerin, asker ve polislerin yer alacağı, siyasi partiler, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, Ezher ve kiliselerden temsilcilerin bulunacağı kaydedildi. Her kesimin kendi üyesini kendi içinden seçeceği belirtilirken, genel şahsiyetlerin Başbakanlık tarafından atanacağı ifade edildi.

Açıklamada, Ezher Üniversitesi ve Mısır kiliselerinden üçer üye, gençlik hareketlerinden 4 üye, Temerrüd (İsyan) Hareketi'nden 1 üye, İslami partiler ve liberal partilerden ikişer üye, sol ve ulusal partilerden de birer üyenin komitede yer alacağı belirtildi.

Yazarlar Birliği, Sanatçılar Birliği, Güzel Sanatlar Dairesi ve Kültür Yüksek Konseyi'nden birer üyenin yer alacağı komitede işçi ve tarım sendikalarının da ikişer adayla temsil edileceği bildirildi.

Avukatlar Barosu, Metal Sendikası, Mühendisler Sendikası ve Gazeteciler Sendikası'ndan birer ismin yer alacağı aktarılırken, öğrenci birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarından da üyelere yer verileceği ifade edildi.

Kadın Konseyi, Anne ve Çocuk Konseyi, İnsan Hakları Konseyi, Üniversiteler Yüksek Konseyi, Fiziksel Engelliler Ulusal Konseyi, ordudan ve polis teşkilatından birer üye komitede yer alacak.

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 3 Temmuz'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı. Mursi sonrasında geçiş döneminde açıklanan yol haritasına göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur geçici  cumhurbaşkanlığı görevine getirilmiş, anayasa da askıya alınmıştı. Mansur'un oluşturduğu 10 kişilik hukuk uzmanları heyeti, 50 kişilik komiteye sunmak üzere anayasada değişiklik yapılacak maddeleri belirlemişti.

Komitenin yeniden düzenlediği taslak onaylanmak üzere halk oylamasına sunulacak.