Mısır'da kritik gün

Müslüman Kardeşler hareketi bugün milyonlarca taraftarını ülke çapında protesto yürüyüşleri düzenlemeye çağırdı. Ülkenin içine düştüğü derin kutuplaşma ortamında, yeni şiddet olayları yaşanabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da güvenlik güçlerinin saldırılarında devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı yüzlerce kişinin öldüğü olayların ardından Müslüman Kardeşler hareketi bugün milyonlarca taraftarını ülke çapında protesto yürüyüşleri düzenlemeye çağırdı.

Ülkenin içine düştüğü derin kutuplaşma ortamında, yeni şiddet olaylarının beklenebileceği bildiriliyor. Batılı ülkelerden gelen eleştirilere kulak tıkayan ordu destekli hükümet ise, bazı göstericilerin dün başkent Kahire'de  bir devlet dairesini ateşe vermeleri üzerine yaptığı açıklamada,  polise ya da kamu kurumlarına saldıran herkese ateş açılacağını duyurdu.

Çarşamba günü polisin Kahire'de serbest seçimle gelen ilk başkan olan Mursi'nin devrilmesine karşı çıkanların eylem yaptığı iki meydanı boşaltmak için giriştiği saldırıda en az 623 kişi öldü ve binlerce kişi yaralandı. Olay Mursi yanlılarının güvenlik güçlerince topluca öldürüldüğü üçüncü baskın oldu.

Saldırılar Müslüman Kardeşler'in yönetim kadrolarını dağıtmış durumda ancak hareket, General Abdülfettah el Sisi'ye karşı direnişi sürdüreceklerini açıkladı.

Sözcü Gehad el Haddad, "Maruz kaldığımız darbeler, tutuklanmalar ve ölümlerden sonra insanların duyguları kimsenin yönlendirmesini kabul etmeyecek kadar hassas" dedi. Müslüman Kardeşlerin bir duyurusuyla bugün Cuma namazı sonrası milyonlarca  taraftar  "öfke Cuması" yürüyüşüne" katılmaya çağrıldı.

Açıklamada, "Şehitlerimiz için duyduğumuz üzüntü ve acıya rağmen darbecilerin işlediği bu son suç, bunlara son verme kararlılığımızı artırmıştır" denildi.

ABD'den kınama

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama Mısır'da akan kandan sonra bu ülkeyle normal işbirliğinin devam edemeyeceğini söyledi ve  gelecek ay yapılması planlanan ortak askeri tatbikatın iptal edildiğini söyledi.

Mısır cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise Obama'nın  sözlerinin gerçeklere dayanmadığı ve "terör eylemlerini" sürdüren  şiddet yanlısı grupları cesaretlendireceği bildirildi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, General Sisi'yi telefonla arayarak  ülkesinin Mısır ile askeri işbirliğini devam ettireceğini ancak son şiddet olaylarından dolayı savunma işbirliğinin tehlikeye gireceğini söyledi.

ABD Mısır'a çoğu askeri nitelikte olmak üzere yılda 1.5 milyar dolar yardım veriyor. Ancak son olaylarda Suudi Arabistan, Kuveyt  ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Mursi'yi
deviren yönetime 12 milyar dolarla yardım etmeleri bu ülkeleri Mısır'ın gözünde daha öne çıkarmış durumda.

Cenazeler bekliyor

Çarşamba günü olaylarda  ölenlerden pek çoğunun cenazesi düne kadar Kahire morgunda ve bir camide bekletiliyordu. Ölenlerin yakınları, hükümetin defin izni vermek için pek çok güçlük çıkardığından yakınıyorlar. Kuzenin cenazesini almak için  bekleyen 50 yaşındaki  öğretmen Atıf Haşim morg görevlileri için, "Cenazeleri  yerlere
atıp biraz buz döküyorlar, sonra içeride oturup çay içiyorlar" dedi.