Mısır'da referandum gerilimi

İskenderiye'de karşıt görüşlü gruplar arasında çıkan çatışmada 37 kişi yaralandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSKENDERİYE - Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye kentinde Cumhurbaşkanı Mursi yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmada 37 kişi yaralandı.
 
Mısır'da anayasa referandumunun yarın yapılması planlanan ikici aşaması öncesinde gerilim yeniden yükseldi.
 
Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Hürriyet ve Adalet Partisi ve diğer İslami eğilimli parti ve grupların çağrısıyla, cuma namazının ardından El-Kaid İbrahim Camisi önünde toplanan binlerce kişi, 'alimlerin ve mescidlerin korunması' sloganıyla gösteri düzenledi. Caminin karşı tarafında ise Mursi muhalifleri protesto eylemi için toplandı. Güvenlik güçlerinin iki grubu birbirinden uzak tutma çabasına rağmen taraflar arasında başlayan gerilim taşlı saldırılara dönüştü. Cami çevresinde başlayan çatışmalar, ilerleyen saatlerde İskenderiye Üniversitesi'nin bulunduğu alanı da içerecek şekilde yayıldı. Üniversitedeki güvenlik görevlilerinin kadınları, çatışmalar sırasında zarar görmemeleri için bina kapılarını açarak içeri aldıkları görüldü.
 
İhvan'dan kınama
Sağlık Bakanlığı'nın İskenderiye yetkilisi Muhammed Şerkavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olaylar sırasında yaralanan 37 kişinin ambulanslarla hastanelere kaldırıldığını belirtti. Tedavi altına alınan kişilerden çoğunun atılan taşlar nedeniyle yaralandığı, bazılarının ise polisin göstericileri dağıtmak için kullandığı göz yaşartıcı gazdan etkilendiği kaydedildi. Görgü tanıkları ise, yaralı sayısının çok daha yüksek olduğunu iddia etti.
Öte yandan Müslüman Kardeşler Teşkilatı, bir bildiri yayımlayarak, İskenderiye'de gösteri yapanlara yönelik saldırıları kınadı ve güvenlik güçlerini gereken önlemleri almamakla suçladı.
Mısır polisinin, muhtemel şiddet olaylarına hazırlık olarak bölgede geniş çaplı yığınak yaptığı, onlarca itfaiye aracı ve ambulansın da hazır bekletildiği dikkati çekti.
Muhalifler, İskenderiye'de geçen cuma Kaid İbrahim Camisi'ni basıp, halkı anayasa referandumunda "evet" oyu kullanmaya çağıran Şeyh Ahmed Mahlevi'nin camiden çıkmasına izin vermemişti. 14 saat camide mahsur kalan Şeyh Mahlevi, güvenlik güçleri eşliğinde camiden çıkmıştı.
Olay üzerine İslami eğilimli parti ve siyasi güçler, 'alimlerin ve mescidlerin korunması' sloganıyla 'milyonluk gösteri' düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.