Mısır'da şiddet artıyor

Seçimin ikinci turuna kalan adaylardan birinin Mübarek'e yakın bir isim olması protestoları alevlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
KAHİRE - Mısır'da gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna kalan iki adaydan birinin, devrik lider Hüsnü Mübarek'in eski başbakanı olması ülkeyi karıştırdı. Tepki gösteren protestocular adayın seçim bürosunu ateşeverdiler.
 
Mübarek'i bir 'rol modeli' olarak niteleyen hava kuvvetleri eski komutanı Ahmed Şefik, 16-17 Haziran günlerinde yapılacak ikinci tur oylamada, Müslüman Kardeşler partisinin adayı olan Muhammed Mursi ile yarışacak.
 
Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre Şefik'in Kahire'nin Dokki semtindeki seçim bürosuna dün saldırarak tahrip eden göstericiler büroyu ateşe verdiler. Ancak olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
Başkent Kahire, İskenderiye ve diğer merkezlerde de binlerce gösterici 23-24 Mayıs günleri yapılan ilk turun sonuçlarını protesto eden eylemler düzenledi. İlk turda yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday çıkmamıştı.
Pek çok analist, Mursi ile Şefik arasındaki rekabetin ülkedeki şiddeti alevlendirebileceğini düşünüyor.
 
Oylama, son 60 yıldır Mısır'ı yöneten asker ağırlıklı otokrasi ile, bu yönetimin baskı altında tuttuğu bir İslamcı hareket arasındaki rekabetin seçim sandığına yansıması olarak görülüyor.
 
Şefik'in bu aşamaya gelmiş olması, 2010 yılında sokaklara dökülerek, sonunda Mübarek'i deviren halk ayaklanmasına öncülük eden eylemciler için büyük hayal kırıklığı oldu. Eylemciler, başka adayları ülkede değişim beklentilerine Şefik'ten daha yakın görüyorlardı.
 
Birinci turda Mursi yüzde 24.3 ile birinci gelirken, Şefik de yüzde 23.3 oy aldı.
 
Bu iki adaya da oy vermemiş olan Mısırlı seçmenler, şimdi biri geçmişi simgeleyen, diğeri ise kimi çevrelerde derin kuşkuyla karşılanan İslamcı bir grup arasında tercih yapmak zorunda kaldıklarını düşünüyor.
 
(Reuters)
 
Bu konularda ilginizi çekebilir