Mobius: Gelişen ülke hisseleri 'kelepir'

'Para sihirbazına' göre Hindistan, Çin ve Türkiye çok cazip

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu yıl dünyanın en kötü performans gösteren borsaları arasında yer alan Hindistan, Çin ve Türkiye'nın yatırımcı için cazibesi yeniden artmaya başladı. 40 milyar dolarlık Templeton Fonu'nun yönetisi Mark Mobius, Çin ve Hindistan'da hisse senetlerinin bu yıl yaşanan düşüşler sonrasında alım için altın bir fırsat yarattığını belirtti. Mobius, kısa bir süre önce de, Avrupa'daki gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye, Rusya ve Polonya'nın en cazip hisse senedi piyasası olduğunu söylemişti.

MSCI gelişmekte olan ülke endeksi 2008 yılında yüzde 17 değer kaybetti. Endeks 11 Temmuz'da son 11 ayın en düşük seviyesine inmişti. Gelişen ülkelerin borsalarını değerlendiren Mobius, Toronto'da yaptığı açıklamada, portföylerini, değeri dramatik düşüşler gösteren Hindistan ve Çin gibi ülkelerin hisse senetleri ile yeniden düzenlediklerini ifade etti. Çin ve Hindistan borsaları, büyük hisse senedi piyasaları arasında bu yıl en kötü performansı gösterenler arasında yer alıyor. Gelişmekte olan piyasalar içinde Vietnam ve İzlanda'dan sonra en fazla değer kaybeden Çin borsası yüzde 162 prim yapmıştı. Hindistan borsası da yüzde 47 yükselmişti.

Rogers da 'al' dedi

Ünlü yatırımcı Jim Rogers da, Çin hisselerinin yakında kazandıracağını düşünenlerden. 1999 yılında almaya başladığı Çin hisselerinin hiç birini elinden çıkarmadığını kaydeden Rogers, haziran sonunda katıldığı bir konferansta yatırımcılara Çin hisseleri konusunda umutsuzluğa kapılmamalarını tavsiye etmişti.

Türkiye, Avrupa'nın en cazibi

Yatırımcı Mark Mobius, Türkiye'yi de cazip hisse senedi piyasaları içinde görüyor. Mobius, kısa bir süre önce Reuters'a verdiği demeçte, Türkiye'yi Rusya ve Polonya ile birlikte en cazip yatırım ülkeleri arasında saymıştı. Türkiye'nin diğer ülkelere kıyasla öncelikli olduğunu dile getiren Mobius, kısa vadede Türkiye için bazı siyasi ve ekonomik belirsizlikler olsa da uzun vadede Türkiye ekonomisinin yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam edeceğini ifade etmişti.

Mobius, Rusya ve Brezilya'nın enerji ve hammadde talebinden avantaj sağlayarak cazip pazarlar içindeki yerini koruyacağını düşünüyor.

Faber katılmıyor

Öte yandan, 1897 yılındaki Kara Pazartesi'ye karşı yatırımcıları uyaran ve ABD'nin ayı piyasasına gireceğini geçtiğimiz ağustos ayında tahmin eden Marc Faber ise Mobius ve Rogers ile aynı fikirleri paylaşmıyor. Faber, bu ayın başında, Çin'de düşük hisselere yatırım yapanların daha fazla kayba uğramaya hazırlıklı olması gerektiği uyarısı yapmıştı.