Mortgage piyasasında gerginlik devam edebilir

Bernanke, "Prosedürlerin doğru yürütülmüş olup olmadığı konusuna ciddiyetle yaklaşıyoruz, önem veriyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ABD'li finansal kuruluşların mortgage borçlularının haciz süreçlerinde yaptıkları belirlenen hatalar konusunda endişeli olduklarını söyledi.

Başkan, regülatör kuruluşların konu hakkında başlattıkları soruşturmanın derinlikli sonuçlarını gelecek ay açıklamalarının beklendiğini vurguladı.

Bernanke'nin Arlington'da düzenlenecek konut konferansı için hazırladığı konuşmanın metninde, "Prosedürlerin doğru yürütülmüş olup olmadığı konusuna ciddiyetle yaklaşıyoruz, önem veriyoruz" denildi.

Konuşmada ayrıca, "Konut piyasasının halen zayıf olduğu ortamda mortgage sektöründe yüksek düzeyde bulunan gerginlikler bir süre daha devam edebilir" ifadeleri yer aldı.

Bank of America

Bu arada Bank of America'nın, konut icralarına ilişkin gözden geçirmede bazı hatalar tespit ettiği bildirildi.

Wall Street Journal'ın haberine göre, icralık konutlarla ilgili 102 bin dosyada belgeleri geçen hafta pazartesi günü tekrar gözden geçirmeye başlayan banka, ilk birkaç yüz dosyada 10 ile 25 hata tespit etti.

Tespit edilen sorunların uygunsuz belge, imza eksikliği ve kayıp dosyalar olduğu belirtilen haberde, bankanın, bazı kusurların göreli olarak önemsiz olduğunu ve yanlış konut icrası olduğuna dair kanıt bulamadığını bildirdiği kaydedildi. Bankanın tespit ettiği hataları 23 eyaletteki mahkemelere sunacağı da ifade edildi.

ABD'de önceki hafta 50 eyaletin tamamı tutsat (mortgage) kredileriyle ilgili soruşturma başlatmıştı.

Eyalet başsavcılarının başlattığı soruşturmada, bazı bankaların borcunu ödeyemeyen konut sahiplerinin evlerini boşaltması ve konutların icra yoluyla satılması için dosyaları yeterli oranda incelemeden karar aldıkları ve sahte belgeler düzenlediği iddiaları incelenecek.

ABD'deki konut icraları krizi, 2007-2009 yıllarındaki en önemli sorunlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Merkezi California eyaletinin Irvine kentinde bulunan emlak şirketi RealtyTrac'a göre, Ocak 2007 ve Ağustos 2010 arasında bankalar 3 milyon kadar konuta el koydu. Bankaların sadece bu yıl, 1,2 milyon konuta el koyması bekleniyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir