Moskova, Suriye'ye dış müdahale fikrinden rahatsız

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, "Dünya kamuoyunda Suriye'ye dış müdahale yönünde oluşan fikirler endişe verici" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


MOSKOVA - Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, Moskova'nın, dünya kamuoyunda Suriye'ye dış müdahale yönünde oluşan fikirlerden rahatsızlık duyduğunu belirtti.

Sözcü Lukaşeviç, Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yer alan açıklamasında, son dönemde Arap ve dünya basınında Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı yönünde çıkan haberlerin bölgede tansiyonu daha fazla yükselttiğini ve dünya kamuoyunda oluşan Suriye'ye karşı olası dış müdahale fikrinin Rusya'da ciddi endişe uyandırdığını ifade etti.

BM Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu Üyesi Del Ponte'nin, muhaliflerin sinir gazı kullandığına ilişkin şüpheler bulunduğuna yönelik açıklamalarına işaret eden Lukaşeviç, "hükümet güçleri değil, muhalifler tarafından kimyasal silah kullanıldığına dair bulgular olduğunu" savundu.

Son günlerde Suriye ve etrafında durumun iyice ağırlaştığına dikkati çeken Lukaşeviç, Arap ve dünya basınında Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair çıkan haberler ve yorumların bölgedeki tansiyonu daha da yükselttiğini, bütün bu olayların ciddi endişe uyandırdığını kaydetti.

Rusya Dışişleri Sözcüsü Lukaşeviç, Suriye'de olayların yatışması ve şiddetin durması için bütün aktörleri Cenevre kararlarına mutabık hareket etmeye çağırdı.

Lukaşeviç, Suriye'ye yapılacak herhangi bir dış müdahalenin ülkede iç savaşa neden olacağını ve BM'nin 2043, 2044 numaralı kararları gereği hiçbir ülkenin başka bir ülkenin iç işlerine karışamayacağını kaydetti.

İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırısı

Lukaşeviç, İsrail'in Suriye'ye düzenlediği hava saldırısına yönelik gelişmeleri bütün yönleriyle yakından takip ettiklerini ve kesinleştirmeye çalıştıklarını belirterek, "İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırısı düzenlediği yönünde çıkan haberler ciddi rahatsızlık veriyor" ifadelerini kullandı.

Yaşanan olayların bölgede tansiyonu yükselteceğine vurgu yapan Lukaşeviç, benzer olayların gelecekte yaşanması halinde sadece Suriye'de değil, Lübnan-İsrail sınırında da tansiyonun yükselebileceği uyarısında bulundu.

Lavrov, Brahimi ve El-Muallim'le görüştü

Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Lahdar Brahimi ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid El-Muallim'le telefon görüşmesi yaptığı, İsrail saldırısı hakkında ayrıntılı bilgi aldığı ve karşılıklı değerlendirmelerde bulunduğu bildirildi.