'Mültecilerin yüzde 84'ü, gelişen ülkelerde'

BMMYK Türkiye Temsilcisi Moreau, "Dünyadaki mültecilerin yüzde 84'ü gelişmekte olan ülkelerde yaşamını sürdürüyor. Uluslararası toplumun büyük dayanışma gösteriyor fakat bizim bundan daha fazlasına ihtiyacımız var çünkü ihtiyaçlar oldukça çok ve gittikçe artıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Pascale Moreau, yaptığı açıklamada, 28 yıldan bu yana mülteci sorunu üzerine çalıştığını vurgulayarak "Üzülerek söylüyorum ki mülteci sorunu sona ermedi ve gittikçe de büyüyor." diye konuştu.

Dünyada 2016 yılı sonu itibarıyla savaş, zulüm ve şiddet gibi nedenlerle evlerini terk etmek zorunda kalan 65,5 milyondan fazla kişinin olduğunu ve bu sayının son 3 yılda rekor düzeylere ulaştığını kaydeden Moreau, BMMYK'nin ortakları, sivil toplum kuruluşları ve donörlerin desteğiyle mülteci ve sığınmacılara ev sahipliği yapan hükümetlerle iş birliği içerisinde, dünyanın her yerinde insani yardıma muhtaç mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve sorunlarına çözüm bulmak için çalıştığını söyledi.

Moreau,"(Mülteci krizlerini sona erdirmek için) Sağlam bir çözüme ihtiyacımız var. Bu insani bir mesele değil, bu krizlere sebep olan çatışmaların ve şiddetin son bulması için siyasi kararlılık gerektiren politik bir mesele. Ümit ediyorum dünya, yerlerinden edilmiş bu 65,5 milyondan fazla kişiyi yalnızca hatırlamakla kalmayacak, çözüm bulabilmek için neler yapılabilir bunun üzerinde düşünecek." dedi.

Mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin bu kişilere kalplerini nasıl açtığının tüm dünyaya anlatılması ve uluslararası kamuoyunda farkındalık oluşturulması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Moreau, "Dünyadaki mültecilerin yüzde 84'üne gelişmekte olan ülkeler ev sahipliği yapıyor. Uluslararası toplum büyük dayanışma gösteriyor fakat bundan daha fazlasına ihtiyacımız var çünkü gereksinimler oldukça fazla ve gün geçtikçe artıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bazı AB ülkelerinin mülteci krizine çözüm arayışından uzak tutumuna ilişkin soruya Moreau, BMMYK'nin, dünyanın neresinde olursa olsun mültecilerin uluslararası korumaya erişebilmesini sağlamak için bütün ülkelerle ortaklaşa çalıştığını ve bunun da ülkeler için uluslararası bir yükümlülük olduğunu söyleyerek "Biz sürekli olarak ihtiyaç içinde olan kişilerin korumaya erişiminin temin edilmesi ve sağlanan koruma ortamının güçlendirilmesi çağrısında bulunuyoruz. Biz güvenlikle ve sayılarla alakalı endişeleri anlıyoruz. Fakat bizim için insanların güvenliğini sağlamak çok daha önemli." açıklamasında bulundu.

Milyonlarca mülteciye evlerinin kapısını açan toplumların sergilediği cömertlik için bu kişilere takdirlerini ileten Moreau, çok sayıda mülteciyi ağırlayan bu ülkelere destek olunmasını istedi. Moreau, savaş, zulüm ve şiddet nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan kişiler için sadece Avrupa ülkelerinin değil, bütün dünyaya dayanışma çağrısında bulundu.

Üç yıldır art arda dünyadaki en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de mülteci ve sığınmacılara koruma sağlanması ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik Türk makamlarının liderliğini ve koordinasyonunu üstlendiği müdahaleye de değinen Moreau, “BMMYK olarak biz Türk toplumu ve Türk makamlarının gösterdiği muazzam cömertlik ve misafirperverlik için müteşekkir olduğumuzu dile getirmek istiyoruz; bu takdir edilmeyi hak ediyor.” dedi.