'Müzakerelerde yeni bir dönem açılacak'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı,Rum Meclisi'nde Enosis (Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı) referandumunun kutlanması kararının düzeltmesiyle, Kıbrıs müzakerelerinde yeni bir dönemin açılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Savunma ve İstihbarat Genel Direktörü Jonathan Allen’i kabul etti. Görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ile müzakere heyeti üyeleri ve İngiltere’nin Lefkoşa Büyükelçisi Matthew Kidd de hazır bulundu.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Akıncı, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in “Mecliste Elam’ın tuzağına düştük. Bu yanlıştı ve bu yanlışı düzeltmek gerekir, dolayısıyla bu yönde DİSİ Başkanı Averof Neofiti’nun attığı adımlar doğrudur. Onu destekliyorum.” dediğini hatırlattı.

Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis ile 2 Nisan'da bir araya gelecekleri yemekte bundan sonraki yol haritalarının ne olacağını ele alarak, önlerindeki dönemi planlayacaklarını söyledi.

Rum Meclisi'nin 10 Şubat'ta aldığı "Enosis referandumunun okullarda kutlanma" kararını düzeltmesiyle yeniden müzakerelerin başlayabileceği yeni bir dönemin açılacağını dile getiren Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde nisan ve mayıs aylarının artık karar ayları olacağını kaydetti.

Akıncı, Rum lider Anastasiadis'le iki yıl önce mutabakata vararak aldıkları güven arttırıcı önlemlere ilişkin kararların uygulamaya geçirilmesini istediklerini, bu yöndeki isteklerini Anastasiadis’e aktaracağını söyledi. Bu kararların şimdiye kadar yaşama geçmemesinin, üzüntü verici ve düşündürücü olduğuna işaret eden Akıncı, bu kapsamda mobil telefonların iki tarafta da çekmesi konusunda tüm teknik hususların yerine getirildiğini ancak Rum tarafında bir yasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğu için hayata geçirilemediğini anımsattı.

Taraflar arasında elektrik sistemlerinin kalıcı olarak birbiriyle bağlanması konusunda da karar alındığını, geçici bağlantılar yapıldığını ancak kalıcı bağlantının gerçekleşmediğini belirten Akıncı, Rum tarafına göre son bir kez kontrolden geçmesi gerektiğini, bunun yapıldığını ancak hala kalıcılığın sağlanmadığını anlattı.

'Rum tarafı yanlıştan vazgeçmesi gerekir'

Akıncı, Rum tarafında KKTC'yi tanıma fobisi kalkmadıkça güven yaratıcı önlemler bakımından ileriye doğru adım atmanın çok zor olduğunu belirterek, "Rum tarafının bu yanlıştan bir an önce vazgeçmesi gerekir." diye konuştu.

Müzakerelere ara verilmesinin ardından Rum tarafında "Türkiye’de referandum var, onun için Akıncı masadan ayrıldı." gibi söylemlerin gerçeği yansıtmadığına dikkati çeken Akıncı, bunun Rum tarafının taktiği olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir