Namibya, Rosatom'un faaliyetlerini durdurdu
Namibya hükümeti, yer altı sularının kirlenmesine yönelik endişeleri gerekçe göstererek Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu'nun (Rosatom) ülkedeki uranyum arama faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
Amerika'nın Sesi'nin (VOA) haberine göre, Namibya Tarım, Su ve Toprak Reformu Bakanı Calle Schlettwein, uranyum çıkarma faaliyetlerinin yer altı sularında kirliliğe neden olabileceği gerekçesiyle Rus firmasına su kullanım izni vermeyi reddettiklerini açıkladı.
Schlettwein, Rus firmasının önerdiği "yerinde liç" tipi madencilik yönteminin çevresel kaygılara neden olmasından ötürü bu firmanın ülkede uranyum madenciliği yapmasına müsaade edilmeyeceğini ifade etti.
Namibya hükümeti, 2019'da Rosatom'a ülkede uranyum arama izni vermişti. Rus firması, faaliyetlerini yürütmek için su kullanım izni bekliyordu.
Afrika'nın en büyük uranyum üreticisi olan Namibya, bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor.
Uranium One Şirketi'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Önerilen madencilik teknolojisiyle ilgili kirlilik endişeleri tamamen asılsız olsa da Namibya hükümetinin ülkedeki madencilik sektörüne en katı çevre standartlarını uygulamakta haklı olduğuna inanıyoruz. Önerilen teknoloji konusunda hiçbir makul şüpheye yer bırakmamak amacıyla tüm devlet kurumları, gözlemciler ve paydaşların yanı sıra çevreciler ve yerel halkla yakın biçimde çalışma konusunda kararlıyız.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Namibya'daki Uranium One şirketinin iştiraki Headspring Investments Ltd, 2010 yılından bu yana “Wings Projesi”ni (Kanatlar Projesi) Namibya yasalarına harfiyen uyarak ve çevre konularına bilhassa özen göstererek yürütmektedir. Headspring Investments Ltd, ilgili EPL'lere (Çevre Koruma Belgeleri) ilişkin her türlü arama faaliyeti için sondaj çalışmaları yürütmek amacıyla arama ruhsatının yanı sıra gerekli 8 onaylı ve geçerli Çevre İzin Belgesine (ECC) sahiptir. Şirket, bakanlık yönetmeliklerine uygun olarak 8 ECC'nin tamamını düzenli olarak güncellemektedir.
Avustralya, Çin, Özbekistan ve ABD'deki küresel uranyum üreticileri yıllardır uranyum madenciliğinde yerinde liç (ISL) tipi madencilik yöntemini başarıyla kullanmaktadır ve ilk ticari ISL madencilik işletmesi 1974 gibi erken bir tarihte üretime başlamıştır. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) da dahil olmak üzere önde gelen uluslararası kuruluşlar, ISL'yi en çevre dostu, verimli ve güvenli uranyum madenciliği yöntemi olarak kabul etmektedir. Rosatom'un Madencilik Bölümü, Rusya'nın Kurgan Bölgesi ve Rusya’ya bağlı Buryat Cumhuriyeti olmak üzere iki bölgede uranyum madenciliğinde ISL yöntemini kullanmıştır. Doğal uranyum üretiminde küresel bir lider olan Kazakistan, 2019 yılında dünyadaki uranyumun %43'ünü sadece ISL yöntemini kullanarak üretmiştir.
Headspring Investments, sahadaki tüm çalışmaları Namibya yasalarına tamamen uyarak yürütmektedir. Şu anda proje keşif aşamasındadır ve gerekli tüm izinler ve ruhsatlar alınana kadar madencilik faaliyetlerine başlanmayacaktır.
ISL yönteminin güvenliğini mevcut tüm belgelerle kanıtlamaya hazır olduğumuzu bildiririz"