Nasrallah: Riyad, İsrail'e, Lübnan'a saldırması için para önerdi

Lübnan'daki Hizbullah hareketi lideri Hasan Nasrallah, Suudi Arabistan'ın Lübnan'a savaş ilan ettiğini ve İsrail'i ülkeye saldırı düzenlemesi için para önerdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Lübnan Hizbullah'ının lideri Hasan Nasrallah, Suudi Arabistan'ın İsrail'i Lübnan'a saldırı düzenleme konusunda teşvik ettiğini savundu. 

Suudi Arabistan'ın Lübnan'daki vatandaşlarına ülkelerine geri dönüş talimatı vermesinden bir gün sonra açıklama yapan Hizbullah lideri, Riyad yönetiminin Lübnan'a açıkça savaş ilan ettiğini belirtti.

Nasrallah, "Suudi Kraliyet ailesi, İsrail'e Lübnan ve Hizbullah'a saldırması için milyarlarca dolar para önerdi" diye konuştu.

Riyad'da bulunduğu sırada geçen cumartesi günü "ülkesinde can güvenliğinin bulunmadığını" söyleyerek istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin de Suudi Arabistan'da ev hapsinde tutulduğu iddiasını yineleyen Nasrallah, Hariri'nin Riyad'ın baskısıyla istifa ettiğini düşündüğünü dile getirdi. Nasrallah, Hariri'nin istifasına rağmen Lübnan hükümetinin hala meşru olduğunu da ifade etti.

Suudi Arabistan'a yakın olan Hariri, istifası sonrasında Hizbullah hareketini Lübnan'ı tehlikeye atmakla suçlamıştı.

Suudi Arabistan Körfez İşleri Bakanı Tamer el Sabhan ise, Lübnan'da İran'ın müttefiki olan Şii Hizbullah örgütünün hareketleri sebebiyle, "Lübnan'ın kendilerine savaş ilan ettiğini" söylemişti.

Suudi Arabistan'ın son dönemde İran ve Hizbullah yönelik söylemlerini sertleştirmesi, Sünni-Şii hattında tansiyonu yükseltiyor. 

Lübnan Cumhurbaşkanlığı'ndan Hariri açıklaması

Bu arada Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun'un, Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Velid Buhari'ye, Riyad'daki Saad Hariri'nin Lübnan'a dönmesi gerektiğini söylediği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Aun'un Beyrut'taki Baabda Sarayı'nda kabul ettiği Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Buhari'ye, Saad Hariri'nin Lübnan'a dönmesi gerektiğini ve Hariri'nin istifasının kabul edilemez olduğunu aktardığı ifade edildi.

Suudi Arabistan'dan Lübnan'daki vatandaşlarına 'Geri dönün' talimatıSuudi Arabistan'dan Lübnan'daki vatandaşlarına 'Geri dönün' talimatı

 

 Fransa liderinden Riyad'a sürpriz ziyaret Fransa liderinden Riyad'a sürpriz ziyaret