Nato Askeri Komite toplantısı sona erdi

Toplantılarda Türkiye'yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ temsil etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - NATO'nun en yüksek askeri karar organı olan ve üye ülkelerin genelkurmay başkanlarından oluşan Askeri Komitenin Brüksel'de düzenlenen ilkbahar dönemi olağan toplantıları son buldu.

Türkiye'nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından temsil edildiği toplantıların ardından basını bilgilendiren Askeri Komite Başkanı İtalyan Amiral Giampaolo Di Paola, Afganistan operasyonları konusuna ağırlık verdi.

Genelkurmay başkanları, Afganistan'daki Uluslararası Destek Gücü (ISAF) ve bu ülkedeki NATO operasyonlarına ilişkin gelişmeleri, Kosova'daki son durumu ve bu bölgede NATO tarafından yönetilen barışı koruma gücü KFOR'un işlevlerini öncelikle değerlendirdiler.

Afganistan'daki Taliban rejiminin çökmesinin ardından 2001 yılı sonunda düzenlenen Bonn Konferansında, geçici yönetime destek amacıyla "BM Güvenlik Konseyi otoritesi altında görev yapacak, gönüllü ülkelerin askerlerinden oluşan bir uluslararası koalisyon" şeklinde kurulan ISAF, 11 Ağustos 2003 tarihinden bu yana NATO tarafından yönetiliyor.

NATO'nun Afganistan'da sadece geçen yıl 230 kadar askerini kaybettiği, bu yıl başından bu yana da 80 kadar askerin öldüğü belirtiliyor.

Operasyonlar sırasında zaman zaman sivillerin ölümlerine yol açılması da tepkilere neden oluyor. Kaynaklar, 2008 yılında sivil kayıp sayısının 2118 olduğunu belirtiyor.

Amiral Di Paola, sivil ölümlerinde düzeyi sıfıra indirmek için büyük çaba harcandığını anlattı.

Askeri Komite Başkanı, ittifak üyesi 28 ülkenin savunma bakanlarının, gelecek ay yapılacak toplantılarında, Kosova'da 10 yıldır etkin olan barışı koruma gücü KFOR'un asker sayısının azaltılması konusunu ele alacaklarını duyurdu.

Kosova'da durumun "makul bir şekilde istikrarlı ancak yer yer hassas" olduğunu söyleyen amiral, KFOR'un halen 15 bin kadar olan asker sayısının, İspanya gibi bazı müttefiklerin talepleri doğrultusunda azaltılabileceğini, bu konuda "siyasi kararın", 11-12 Hazirandaki savunma bakanları toplantısında verileceğini bildirdi.

Kısıtlamanın boyutları, NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) Amerikalı General John Craddock'un önerileri çerçevesinde belirlenecek.

Askeri Komite, Somali kıyılarında güvenliğe katkı amacıyla sürdürülen operasyonlar ile Akdeniz'deki gemilerin terörle mücadele kapsamında denetlendiği NATO operasyonuna (Yoğun Gayret-Active Endeavour) ilişkin gelişmeleri de ele aldı.

NATO'ya bu yıl üye olan Arnavutluk ve Hırvatistan'ın da ilk katılımıyla 28 ülkenin genelkurmay başkanları, İstanbul İşbirliği Girişimi, Akdeniz Diyaloğu ve Barış İçin Ortaklık programları çerçevesinde, Gürcistan'da dün başlayan ve 1 Hazirana kadar devam edecek olan tatbikatları ve Rusya ile ilişkileri de değerlendirdi.