NATO dışişleri bakanları, yarın toplanıyor
Bakan Babacan'ın temsil edileceği toplantılarda ittifakın savunma planlaması, askeri operasyonlar, Afganistan ve Kosova gibi dosyalar ele alınacak
BRÜKSEL - NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanları yarın Brüksel'de toplanarak, nisan başında yapılacak NATO zirvesinin son hazırlıklarını tamamlayacak.
Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından temsil edileceği toplantılarda bakanlar, ittifakın savunma planlaması, çeşitli askeri operasyonlar, Afganistan ve Kosova gibi dosyaları ele alacak.
Fransa'nın Strasbourg ve Almanya'nın Kehl kentlerinde 3-4 Nisanda düzenlenecek ve ittifakın 60. yılının kutlanacağı NATO zirvesinde, "İttifakın Güvenliği Bildirisi" yayımlanacak. Dışişleri bakanları, bildiri üzerinde de çalışacak ve son değerlendirmeleri yapacak.
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, bu bildirinin "ittifak hedeflerini teyit edeceğini, yeni hedef ve görevleri belirleyeceğini" söyledi.
NATO bakanları, toplantılarında Kafkasya'daki gelişmeler, Moskova ile ilişkilerin gidişatı, NATO'nun askeri modernizasyonu ve müttefiklerin bütçe katkıları gibi dosyaları inceleyecek.
Ele alınacak konular
Tarihinin en büyük ve en karmaşık operasyonunu Afganistan'da sürdüren, ancak asker ve itibar kaybı devam eden NATO, çözüm arayışlarını gündemde tutuyor.
NATO'nun, Afganistan'da, sadece geçen yıl 230 kadar askerini kaybettiği belirtiliyor.
Afganistan'daki Taliban rejiminin çökmesinin ardından, 2001 yılı sonunda düzenlenen Bonn Konferansında, geçici yönetime destek amacıyla "BM Güvenlik Konseyi otoritesi altında görev yapacak, gönüllü ülkelerin askerlerinden oluşan bir uluslararası koalisyon" şeklinde kurulan Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF), 11 Ağustos 2003 tarihinden beri NATO tarafından yönetiliyor.
Öte yandan NATO bakanları, Hint Okyanusunda Somali kıyılarında faaliyet gösteren korsanlara karşı mücadeleye ilişkin katkıları ve Akdeniz operasyonlarını da ele alacak.
Akdeniz'de 11 Eylülden hemen sonra, 6 Ekim 2001'de başlatılan NATO operasyonu "Yoğun Gayret" (Active Endeavour) çerçevesinde, deniz trafiği, gemiler ve kargolar, terörle mücadele kapsamında denetleniyor.
NATO zirvesi öncesinde önemli gündem maddelerinden birini de, Fransa'nın askeri kanada dönüşüne ilişkin gelişmeler oluşturuyor.
General Charles de Gaulle'ün kararıyla 1966'da "ABD'ye bağımlı olmamak" için ittifakın askeri kanadından ayrılan Fransa, "NATO ile ilişkilerini güncelleştireceğini" belirtirken, "ABD'den bağımsız ve hükümran bir müttefik" olarak kalacağını da ileri sürüyor.