NATO Suriye'yi kınadı
4'üncü madde kapsamında istişare toplantısı yapan NATO'nun genel sekreteri Rasmussen, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Suriye'nin kınandığını duyurdu.
BRÜKSEL - NATO üyesi 28 ülkenin büyükelçileri Türkiye'nin talebiyle toplandı.
Yaklaşık 1.5 saat süren toplantıdan sonra açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in, toplantıda çok tartışılan 5'inci maddenin hiç gündeme gelmediğini belirtti.
Rasmussen, Türk askeri uçağını düşüren Suriye'yi "en güçlü şekilde kınadıklarını" açıkladı.
Rasmussen, Türkiye'nin talebi ile toplantının 4'üncü madde kapsamında gerçekleştiğini, bu çerçevede de bir danışma toplantısı niteliğinde olduğunu açıkladı.
NATO'yu kuran 1949 tarihli Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi, üye ülkelerden herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiği görüşüne sahip olması halinde tüm üyelerin birlikte istişare yapmasını öngörüyor.
4'üncü madde kapsamında NATO'yu toplayan Türkiye, ihtiyaç hissetmesi halinde 5'inci maddeye başvurma hakkını saklı tutuyor.
Antlaşma'nın toplu savunmayı içeren ve NATO tarihinde sadece 11 Eylül saldırılarının ardından işletilen 5'inci maddesi ise herhangi bir üyeye silahlı saldırıya tüm İttifak'a yapılmış gibi ortak cevap verilmesini düzenliyor.