NATO'da Rusya endişesi

Rusya'nın Ukrayna sınırındaki güçlerinin sayısını artırması NATO tarafından tehlikeli bir durum olarak görülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Ukrayna sınırındaki askeri varlığını geçtiğimiz aylarda 40 bin düzeyinden 12 bin seviyesine çeken Rusya'nın, Avrupa Birliği'nin (AB) kendisine yaptırım uygulama kararı aldığı bir dönemde bu sayıyı tekrar 20 bin seviyesine yükselttiği, bunun da "tehlikeli bir durum" oluşmasına neden olduğu belirtildi. 

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinin sayısındaki artışın tehlikeli bir durum yarattığını ve Rusya'nın Ukrayna'ya müdahale edeceği yönündeki endişeleri canlandırdığını söyledi. 

Rusya'nın son hamlesinin krizi tırmandırdığını ve Ukrayna krizine diplomatik çözüm bulma amaçlı çabalara zarar verdiğini vurgulayan Lungescu, "Rusya'nın insani yardım ya da barış gücü bahanesiyle Doğu Ukrayna'ya birlik gönderebileceği endişesini paylaşıyoruz" dedi. 

Lungescu, NATO'nun Ukrayna krizinin başından bu yana dile getirdiği ve geçtiğimiz aylarda karşılık bulan Ukrayna sınırındaki kitlesel Rus askeri yığınağının geri çekilmesi yönündeki çağrısını yineledi. 

NATO kaynakları, Rus birliklerinin tekrar Ukrayna sınırında yoğun bir şekilde görülmeye başlamasının AB tarafından alınan yaptırım kararlarının yarattığı ortam ve NATO'nun müttefiklerini rahatlatma amacıyla attığı bazı adımlar dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Ukrayna krizi nedeniyle savunma planlarını gözden geçirmeye başlayan, yeni bir tatbikat takvimi oluşturan ve NATO Mukabele Gücü'nü (NRF) güçlendirmenin yolları üzerinde çalışan NATO, son dönemde Rusya'ya yakın bölgelerdeki hava, deniz ve kara unsurlarının görünürlüğünü belirgin şekilde artırmıştı.