”NATO'nun Afganistan'daki bombardımanı büyük hata”

Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, Afganistan olayının sorumlularının bulunması gerektiğinin altını çizdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

STOCKHOLM - Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, 90 kişinin öldüğü sanılan NATO'nun Afganistan'daki bombardımanının "büyük hata" olduğunu söyledi.

Kouchner, İsveç'teki AB dışişleri bakanları toplantısına gelişindeki açıklamasında, bu olayın sorumlularının bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Bu olaydan kimin sorumlu olduğunu bilip bilmediğinin sorulması üzerine de Kouchner, "Bilmiyorum. Bunun bir daha olmasını engellemeliyiz, soruşturma başlatmalı ve sorumluları kınamalıyız" dedi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da bombardımanı kınadı ve "Bombaların bu kolay kolay ve hızlı atılabilmesini anlamıyorum. NATO'da da bununla ilgili kurallar olmalı. Olay yerinde hiç sivil olmasa bile bu operasyon yapılmamalıydı" diye konuştu.

Gabon'daki patlak veren karmaşa ve şiddet olayları

Bu arada Gabon'daki seçimlerden sonra patlak veren karmaşa ve şiddet olayları da Kouchner'e soruldu.

Olaylar yüzünden Fransız vatandaşlarının Gabon'dan tahliyesinin gündemde olup olmadığı sorusuna Kouchner, "Hayır değil, tahliye planlanmıyor. Elbette bir planımız var, ama bu daha ziyade koruma önlemleriyle ilgili ve askerlerimiz orada" yanıtını verdi.

Gabon'daki seçimlerin ardından patlak veren olaylarda 2 kişinin öldüğü belirtilirken, yağmalama ve şiddet olayları da rapor edilmişti.