Ne Kıbrıs için AB'den, ne AB için Kıbrıs'tan vazgeçeriz

Bağış, Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili olarak, "Önemli olan müzakere başlıklarını açmak değil, zihinleri açmak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Pakistan'ın sel felaketi nedeniyle yardıma ihtiyaç duyduğunu, ancak gururlarının incitilmemesi gerektiğini belirterek, "Pakistan halkı bizim halkımız gibi gururludur, kendisine yapılan yardımlar konusunda gururlarının incitilmemesi konusunu özellikle vurgulamak istedik" dedi.

Bağış, New York'ta Türkevi'nde basın toplantısı yaptı ve dün BM Genel Kurulu'nda düzenlenen Pakistan'a yardım toplantısı ve ikili görüşmeleriyle ilgili gazetecilere bilgi verdi.

BM'deki toplantıya bakan seviyesinde katılan 5 ülkeden birinin Türkiye olduğunu söyleyen Bağış, toplantıya ABD, Almanya, Danimarka, İsveç ve Kanada'nın bakan seviyesinde katıldığını belirtti. Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun MGK toplantısı dolayısıyla toplantıya gelememesi nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan'a verdiği önem çerçevesinde toplantıda Türkiye'nin bakan seviyesinde temsil edilmesini istediğini, o yüzden kendisini görevlendirdiğini ifade etti.

Pakistan'daki sel felaketi

Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluk ilişkisine değinen Bağış, Türkiye'de çocukların "Jive Pakistan" şarkılarıyla büyüdüğünü, hem Türkiye'de hem de Pakistan'da insanlara en yakın dost ülkenin hangi ülke olduğu sorulduğunda insanların Pakistan ve Türkiye dediklerini söyledi. Bağış, iki ülke arasında çok yüksek ticaret hacmi olmasa bile Pakistan'ın Kurtuluş Savaşına gösterdiği katkıdan dolayı, Atatürk'e olan sevgilerinden dolayı iki ülke arasında özel bir ilişki olduğunu hatırlattı.

Pakistan'ın tarihinin en büyük doğal felaketini yaşadığını, Türkiye'nin Pakistan'ın yalnız bırakılmaması gerektiğine inandığını söyleyen Bağış, Türkiye'nin 10 milyon dolarlık nakit yardımı Pakistan'a ulaştırdığını, 4 ayrı kargo halinde 140 tonluk insani yardım malzemesi sevk ettiğini, Türk Kızılayı ve yardım kuruluşlarının halen Pakistan'da bulunduğunu, 2 sahra hastanesinin Pakistan'a gönderildiğini, bunların yarın sabah hizmet vermeye başlayacaklarını ve TSK'nın tıbbı malzeme taşıyan 2 adet kargo uçağını gönderdiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığının aldığı karar çerçevesinde hem Türkiye'deki hem de dünyadaki tüm Türk camilerinde bugün cuma namazından sonra Pakistan için yardım toplanacağını, halktan halka çok ciddi bir kampanyanın başladığını ifade eden Bağış, TOBB'un da 1 milyon dolarlık yardımla kampanya başlattığını, Başbakan Erdoğan'ın halka yardım çağrısında bulunduğunu, özel banka hesap numaralarının kurulduğunu söyledi.

Kıbrıs

Bağış, Belçika Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Steven Vanackere ile yaptığı görüşmelere yönelik soru üzerine, Vanackere'nin bir hafta önce İstanbul'a yaptığı ziyaret sırasında kendisiyle çok kapsamlı görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Kıbrıs konusunun görüşmede gündeme geldiğini belirten Bağış, Türkiye ve KKTC'nin Kıbrıs müzakereleri konusunda yapıcı rol oynamaya devam ettiğini, tüm Rum lobilerinin Derviş Eroğlu'nun KKTC Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden sonra görüşmelerin duracağı intibasını yaratmak için büyük bir kampanya başlattıklarını ama Eroğlu'nun seçildiği gece görüşmelere kaldığı yerden devam edeceğini açıklamasıyla "(Rumların) bu oyununu bozduğunu" vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Rum lideri Dimitris Hristofyas'la görüşmeleri çok başarılı şekilde sürdürdüğünü, riskli konulara girildiğini, hatta Eroğlu'nun bu görüşmelerin yıl sonuna kadar bitebileceği umudunu taşıdığını açıkladığını dile getiren Bağış, ancak kaçak oynayan tarafın Rum tarafı olduğunu söyledi. Rum tarafının her zaman olduğu gibi müzakereleri zamana yayma, geciktirme ve AB tam üyelik kozunu kullanarak Türkiye'yi engelleme çabası içerisine girdiğini ifade eden Bağış, Türkiye'nin tutumunu net şekilde açıkladığını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz ne Kıbrıs için AB'den vazgeçeriz, ne AB için Kıbrıs'tan vazgeçeriz. İki konuda da haklı olduğumuzu, hukuki temele dayalı haklarımız olduğunu her vesileyle vurguluyoruz ve Türkiye sabırla, azimle bu süreci sürdürecektir. Adada iki kesime siyasi eşitlik sağlayacak, iki tarafın da halklarının içine sindirebileceği kalıcı ve adil bir çözümü destekleme politikamızı aynı kararlılıkla sürdüreceğiz."

"Önemli olan müzakere başlıklarını açmak değil, zihinleri açmak"

Bağış, Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili olarak, "Önemli olan müzakere başlıklarını açmak değil, zihinleri açmaktır, Türkiye'nin evrensel standartlarda bir demokrasi olabilmesidir" dedi.

Bağış, Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili soru üzerine, 12 Eylül'de Anayasa değişikliklerinin oylanmasının bile Türkiye'nin AB sürecinde ilerlediğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Bağış, "Önemli olan başlıkları açmak değil, önemli olan zihinleri açmaktır, Türkiye'nin kısır döngüden çıkıp evrensel standartlarda bir demokrasi olabilmesidir. Rahmetli Menderes'in 1959'da yaptığı başvurudan tam 45 yıl sonra, 17 Aralık 2004'te, Sayın Başbakanımızın Brüksel'de masaya vurmasıyla müzakerelere başlamak için tarih alabilmiş bir ülkeyiz" dedi.

2005'in sonundan itibaren başlayan müzakerelerde bugüne kadar 33 faslın 13'ünün açıldığını ifade eden Bağış, önümüzdeki dönemde "rekabet, kamu alanları, enerji, eğitim ve kültür fasıllarını" açmak için yoğun çaba içerisinde olduklarını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir