Not artışı, maliyetleri düşürür, ölçekleri büyütür
S&P, yayınladığı soru-cevapta Türkiye'nin kredi notunun 'yatırım yapılabilir' seviyesine yükseltilmesi durumunun olası etkilerini değerlendirdi.
İSTANBUL - Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, hazırladığı bir raporda, Türkiye'nin kredi notunun 'yatırım yapılabilir' seviyesine yükseltilmesinin muhtemel etkilerini değerlendirdi. Buna göre not artışı durumunda şirketlerin fonlama maliyetleri düşeceği için yatırım alanları ve ölçekler de büyüyecek, firmalar döviz cinsinden borçlanmak yerine TL olarak borçlanarak risklerini azaltabilecek.
S&P, Patrice Cochelin, Alexander Griaznov ve Zeynep Holmes imzalı değerlendirmesinde kredi notunun 'yatırım yapılabilir' seviyesine yükseltilmesi halinde bunun piyasaya olası etkilerine ilişkin, yatırımcılardan sıkça gelen soruları cevapladı.
"Türkiye'nin kredi notunu tetikleyen etkenler Türk şirketleri için de geçerli mi?" şeklindeki soruyu, "Çoğu için geçerli" olarak yanıtlayan S&P, özellikle Türk bankacılık sistemindeki gelişmenin ülke notu üzerinde etkili olduğunu hatırlattı. S&P, güvenilirliği ve kaynakları artan bankacılık sektörünün tüm özel sektöre destek olacağını vurguladı.
Hükümetin daha uzun vadeli, sabit faiz oranlı ve TL cinsinden borçlanabilmesinin şirketler için daha da önemli olduğuna dikkat çeken S&P, bu durumda yatırımcıların da devlet tahvillerine yönelerek kaynak yaratıp, piyasayı derinleştireceklerini belirtti.
Döviz cinsinden borçlanıp, TL cinsinden nakit akışlarına sahip Turkcell, Anadolu Efes Biracılık, Erdemir ve Vestel gibi bazı firmaların kredi notlarının, bu farklılık nedeniyle kısıtlandığına dikkat çekilen raporda, bu tip işlemler yapan firmaların daha uzun vadeli ve daha risksiz kaynaklara ulaşmaları halinde güç kazanacakları ifade edildi.
Kuruluş, enflasyon, TL'nin değer kaybı ve tütün, alkol ve telekom gibi bazı sektörlerdeki ağır vergilerin ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firmaların karlılıklarına zarar verebileceği uyarısında bulundu.