Nükleer müzakerelerin süresi yine uzatıldı

İran ile batılı devletler arasındaki nükleer müzakereler bugün de devam edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran ile batılı devletler arasındaki nükleer görüşmelerin süresi yine uzatıldı.

İran ile altı büyük devlet arasında Tahran'ın nükleer programının kısıtlanmasına yönelik müzakereler daha önce belirlenen son tarihin üzerinden iki gün geçmesine rağmen devam ederken, diplomatlar çerçeve anlaşmasına ulaşılması ile müzakerelerin başarısız olma ihtimalinin dengede durduğunu belirtiyorlar.İran'ın nükleer silah üretme kabiliyetini ortadan kaldırmayı hedefleyen görüşmelerde anlaşmanın geneli üzerinde uzlaşılsa da bazı ayrıntılarda anlaşma sağlanamadı.
              
Taraflar müzakerelerde Salı günü gece yarısına kadar anlaşma sağlamayı hedefliyorlardı. Ancak görüşmeler hâlâ sürüyor.ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin sözcüsü Marie Harf, Twitter'daki mesajında müzakerecilerin yerel saat 06:00 itibariyle görüşmelere ara verdiğini ve birkaç saat içinde tekrar başlayacağını belirtti. Kerry ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "siyasi" uzlaşıyı sağlamak için Perşembe gününe kadar görüşmelere katılacak.

Önceki gün müzakerelerin çok yavaş ilerlediğini belirtip Lozan'dan ayrılarak Paris'e dönen Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un geri gelmesi de görüşmelerde ilerleme kaydedildiği izlenimi veriyor.
              
Fabius, Lozan'a döndüğünde yaptığı açıklamada, "Bitiş çizgisinin sadece birkaç metre uzağındayız, ancak son metreler her zaman en zoru olmuştur. Bitiş çizgisinden geçmeye çalışacağız. Sağlam ve denetlenebilir bir anlaşma istiyoruz. İlerleme sağlamamız gereken, özellikle İran'ın sağlaması gereken, bazı noktalar var" dedi.
              
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir diplomat dün gece saatlerinde anlaşmanın birkaç saat içinde sağlanabileceğini, ancak müzakerelerin başarısız olma ihtimalinin de bulunduğunu belirtmişti.
              
ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'dan oluşan altı ülke İran'ın nükleer bomba üretecek becerileri edinmesini önlemeye çalışıyor. Tahran ise ülke ekonomisini durma noktasına getiren uluslararası yaptırımların kaldırılmasını ve aynı zamanda barışçıl amaçlar için nükleer teknolojiyi kullanma hakkının tanınmasını istiyor.
              
Yaklaşık 12 yıllık bir sürecin sonucu olan müzakerelerde Mart sonuna kadar çerçeve anlaşmasına, Haziran sonuna kadar ise nihai anlaşmaya varılması hedefleniyor.
              
Ancak müzakereler İran'ın nükleer araştırmaları, Birleşmiş Milletler yaptırımlarının kaldırılması ve İran'ın anlaşmayı ihlali halinde yaptırımların tekrar başlatılması konularında kilitlendi.
              
Taraflar bir sonuç almadan ülkelerine dönmek istemiyorlar. Buna karşılık ABD tarafı çerçeve anlaşması üzerinde uzlaşılamaması halinde müzakereleri terk edebileceğini belirtti.