NYT: Türk liberaller Erdoğan'a sırtını döndü

New York Times, Gezi gösterilerine sert polis müdahalesinin, Başbakan Erdoğan ve partisine büyük destek veren liberaller için bardağı taşıran "son damla" olduğunu öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK – Gezi gösterilerine sert polis müdahalesinin ve hükümetin krize yaklaşımının Türk liberalleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partisinden uzaklaştırdığı yorumları yapılıyor. New York Times gazetesi "Türk liberaller, Erdoğan'a sırtını dönüyür" başlığını kullandığı haber analizinde "Eskiden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyenler, Taksim Meydanı protestolarına verdiği yanıtın (bardağı taşıran) son damla olduğunu söylüyorlar" diye yazdı. 

New York Times, liberallerin tututumunu irdelediği haber analizine "Türkiye'yi sarsan hükümet karşıtı gösteriler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için sınır bozucu bir paradoks gibi geldi. Protestocuların bazıları ona oy vermiş, çoğu, ekonomik politikalarından yararlanmış, ve şimdi kendisini diktatör olarak niteleyen liberal aydınlar ve köşe yazarlarının bazıları da yazılarıyla ona üç seçim ardı ardına kazanmaya yardımcı olmuşlardı" sözleriyle girdi. 

En acı verici kırılma
Gezi gösterilerine yoğun polis müdahalesi, protestocular, avukatlar, gazeteciler ve doktorların göz altına alınmasının ise "liberaller ve kentsel elit" için "Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi ile nihai ve en acı verici kırılma" oluşturduğunu belirten gazete, Erdoğan iktidara yükselirken ABD Başkanı Barack Obama dahil, birçok Avrupalı ve Amerikan liberalin de Erdoğan'a destek verdiğine dikkat çekti. 

Uyguladıkları reformlar için çok sempati vardı
ABD'li gazete, bu desteğin bir örneği olarak Avrupa Parlamentosu eski üyesi Yeşil Joost Lagendijk'in değerlendirmesini de yansıttı. 
"AKP politikalarını destekleyen Avrupalı liberallerden biriydim. Uyguladıkları reformlar için çok sempati vardı" diyen Lagendijk, "Yeşilim. Liberalim. Muhafazakar veya dindar değilim. Ama önemli değildi" şeklinde konuştu. 

Sana dememiş miydik?
NYT, "Bu günlerde Sayın Lagendijk, kendi liberal kanadından gelen ve hep aynı mesajı yani ‘Sana dememiş miydik?' içeren Twitter mesajları ve e-mailler gönderen eleştirenlerin karşısında kendisini savunmak zorunda" sözlerini kullandı. 
Buna karşın, NYT, tüm liberallerin Erdoğan'dan uzaklaşmadığını vurgularken "bir uzlaşı umudu ile bazı protesto liderleri ile Erdoğan arasında toplantıların düzenlenmesine yardımcı olduğunu" belirttiği AKP'li Nursun Memecan'ı örnek gösterdiği haberinde seçimlerde Erdoğan'a oy veren bazı Gezi göstericilerinin olumsuza dönüşmüş hissiyatını da yansıttı.