Obama 'engellenemez çoğunluk' istiyor

Seçimlerde Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamı yenilenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de bugün, başkanlık seçiminin yanı sıra yapılan önemli Kongre seçimlerinde Demokrat Parti, Kongre'nin denetimini "engellenemez şekilde kontrolü altına almayı" amaçlıyor.

Kongrenin 435 üyeli alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde halen Demokrat Parti'nin rahat bir çoğunluğu bulunuyor.

Seçimlerde üyelerinin tamamı yenilenecek olan Temsilciler Meclisi'nde Demokratların bu çoğunluğunun daha da genişleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Çok daha önemli olan bir seçimde ise Kongrenin 100 üyeli üst kanadı Senato'nun yaklaşık üçte birini oluşturan 34 üyelik yenilenecek.

Senato'da halen Demokrat Parti'nin, Cumhuriyetçiler önünde, 2 bağımsız senatörün de desteğiyle 51'e 49'luk üstünlüğü bulunuyor.

Bu 34 senatörlük için yapılacak seçimlerde de Demokratların farkı daha da açması bekleniyor.

Hedef sandalye sayısını 60'a çıkarmak

Demokrat Parti'nin esas amacı, Senato'daki sandalye sayısını, kritik rakam olan 60'a çıkarmak olacak.

ABD anayasası ve yasalarına göre Senato'da en az 40 sandalyesi olan parti, birçok yasayı ve atamayı, "sonsuza kadar tartışma" yoluyla engelleme yetkisine sahip. Böylece ABD sisteminde iki büyük partinin uzlaşmaya zorlanması öngörülüyor.

Ancak, eğer bir parti rakibine karşı 60'a 40 veya daha açık farkla üstünlük elde ederse azınlıktaki partinin bu engelleme yetkisi elinden alınıyor.

Bu seçimlerde örneğin, rüşvet almaktan geçen günlerde suçlu bulunan Cumhuriyetçi Parti'nin en kıdemli senatörü Ted Stevens gibi bazı Cumhuriyetçiler koltuklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Bu gerçekleşir ve Demokratlar, "sihirli" 60 sayısına ulaşırsa Senato'da "engellenemez çoğunluğu" elde edecek.

Gözlemciler, Demokratların 60 sayısına ulaşmasının muhtemel olduğunu belirtiyor.

Bunun olması ve anketlerde önde giden Demokrat aday Barack Obama'nın da başkan seçilmesi durumunda Demokratlar, hem yürütme organı olan başkanlığı hem de yasama organı olan Kongrenin iki kanadının kontrolünü ezici şekilde ele geçirecek. Bu durumda da Demokrat Parti, en az bir sonraki Kongre seçimlerinin yapılacağı Kasım 2010'a kadar, tavizsiz şekilde her istediği yasayı çıkarma ve atamayı yapma imkanına kavuşacak ve böyle bir durum 1960'lardan bu yana ilk defa yaşanacak.