Obama 'Hazine Bakanı'nı arıyor
Görev için Lawrence Summers ve Timothy Geithner'in isimleri geçiyor
NEW YORK - ABD'de ekonominin kalbi Wall Street'te, görevine 20 Ocak'ta başlayacak Obama, oluşturacağı yeni ekipte Hazine Bakanı olarak, ABD yönetiminin ekonomi konusunda yaşayabileceği sıkıntıları iyi bilen deneyimli bir isim üzerinde duracağına işaret ediliyor.
Senatör Barack Obama'nın mali kriz yaşanan ABD'de hazine bakanı olarak kimi seçeceği yönünde pek çok tahmin yapılıyor.
Obama'nın, 1930'lardan beri ülkeyi ilk kez bu derece sarsan mali piyasalardaki krizle yakından ilgilenecek Hazine Bakanı olarak kimi atayacağı konusunda çeşitli tahminlerde bulunuluyor.
Ekonomi çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal'a göre Hazine Bakanı adayları arasında Clinton döneminde 2 yıl Hazine Bakanlığı yapan Harvard Üniversitesi ekonomistlerinden Lawrence Summers, New York merkez bankası başkanı Timothy Geithner, ABD Merkez Bankasının eski başkanı Paul Volcker, yine Clinton döneminde hazine bakanlığı yapmış Robert Rubin ve New Jersey Valisi Jon Corzine yer alıyor.
Ekibinde yeni isimlere yer verecek
Gazete, Obama ve ekibinin yönetimde yeni isimlere yer vererek ''taze'' bir başlangıç yapmak istediklerini ancak Obama'nın Hazine Bakanı olarak, ABD yönetiminin ekonomi konusunda yaşayabileceği sıkıntıları iyi bilen deneyimli bir isim üzerinde duracağına işaret ediliyor.
Bu arada Nobel ödüllü ekonomist ve BM Genel Kurul Başkanı'nın yakın danışmanlarından Columbia Üniversitesi profesörü Joseph Stiglitz de ABD Merkez Bankasının eski başkanlarından Paul Volcker'in Hazine Bakanlığı için her yönüyle en iyi aday olduğunu söyledi.
Stiglitz, BM'de geçen hafta mali krizin tartışıldığı toplantıya başkanlık etmiş ve toplantıda Bretton Woods sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini, küresel mali krizin çözümünde küresel işbirliğinin şart olduğunu söylemişti.
Obama liderlerle görüşüyor
Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve İsrail başbakanı Ehud Olmert ile birer telefon görüşmesi yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanlığı ofisinden konuya ilişkin yapılan açıklamada Obama ile Sarkozy arasında yapılan görüşmede iki liderin uluslararası konular ile dünyadaki mali kriz hakkında görüşmede bulunduğu açıklandı. Açıklamada 30 dakika kadar süren görüşmenin ''oldukça sıcak'' geçtiği ve iki liderin ''yakın gelecekte bir araya gelmek'' konusunda anlaştıkları ifade edildi.
Öte yandan, İsrail Başbakanı Olmert de, ABD'nin 44 üncü başkanı seçilen Barak Obama ile telefon görüşmesi yaptı. Olmert'in ofisinden konuya ilişkin yapılan açıklamada ise iki liderin telefon görüşmesi sırasında Orta Doğu barış sürecinin ileriye götürülmesi gerektiği konusunda anlaştıkları bildirildi. Açıklamada, ''Her iki lider de barış sürecinin devam ettirilmesi ve bunu yaparken de İsrail'in güvenliğinin korunması gerektiğini dile getirdiler''ifadeleri yer aldı. Açıklamada, ayrıca Olmert ile Obama'nın ABD ve İsrail arasındaki uzun süreli dostluk, bu dostluğun muhafaza edilmesi ve güçlendirilmesi konusunu da ele aldıklarına dikkat çekildi.
Obama,Japonya Başbakanı Taro Aso ile de bir telefon görüşmesi yaptı.
Japonya Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, yaklaşık 10 dakika süren telefon görüşmesinde iki liderin dünyayı etkisi altına alan mali kriz, Afganistan ve Kuzey Kore ve diğer sorunların çözüme kavuşturulabilmesi için yakın çalışmalarda bulunmak konusunda anlaştıkları söylendi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD'nin yeni Başkanı seçilen Barack Obama'yla telefon görüşmesi yaptı.
Alman hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Merkel ve Obama'nın dün akşam yaptıkları konuşmada, dünyadaki ekonomik krizin aşılması konusunda sıkı işbirliği yapılması kararı aldıklarını söyledi.
Başkan Bush da Obama ile görüşecek
ABD Başkanı George Bush, yeni başkan seçilen Barack Obama ile gelecek hafta görüşeceğini söyledi.
Bush, Beyaz Saray'da idari personelle konuşması sırasında, Obama ile gelecek hafta bir araya gelerek Irak savaşından mali duruma kadar çeşitli konuları ele alacaklarını açıkladı.
ABD Başkanı Bush, Beyaz Saray personelinden de 75 gün sonra yönetimi devralacak Obama'nın ekibiyle, geçiş aşamasında işbirliği yapmalarını istedi.
İktidarın sorunsuz bir şekilde transferinin Amerikan demokrasisinin göstergelerinden biri olduğunu ifade eden Bush, ayrıca bu geçiş sürecinde avantaj elde etmeye çalışacak düşmanların olası girişimlerine karşı ABD'nin ihtiyatlı olacağını söyledi.