Obama açık ara önde başladı

Seçimi kazanması halinde konuşma yapacağı Grant Park'a giriş biletleri karaborsada

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DIXVILLE NOTCH - ABD'de başkanlık seçimlerinde geleneksel olarak ilk oy verme işleminin yapıldığı New Hampshire eyaletinin iki kasabasında, Demokrat Partili Barack Obama Cumhuriyetçi Partili rakibi John McCain'e fark arttı.

Dixville Notch'taki kayıtlı 21 seçmenin 15'inin oyunu Obama alırken, McCain 6 oy alabildi. 40 yıldan bu yana ilk kez bir Demokrat Partili başkan adayının daha fazla oy aldığı kasabada sonuç alkışlarla karşılandı. Hart's Location'da ise Obama 17, McCain 10 oy aldı.

1948 yılından bu yana devam eden geleneğe göre, ülkede başkanlık seçimlerinde ilk oylama, gece yarısı söz konusu iki kasabada yapılıyor. 

ABD Başkanı George Bush, 2004 yılındaki seçimlerde her iki kasabada, rakibinden fazla oy almıştı.

'Zafer mitingi' hazırlığı

ABD'de Demokrat Partinin başkan adayı Barack Obama'nın seçimi kazanması halinde zafer konuşmasını yapacağı Chicago'daki Grant Park'a giriş biletleri karaborsada 2500 dolara satılıyor.

Obama kampanyası, Grant Park'ta seçim gecesi yapılacak "zafer mitingi" hazırlıklarına önceki hafta başlamış ve Demokrat Parti adayının resmi web sitesi aracılığıyla gece için 70 bin bileti elektronik ortamda dağıtmıştı.

Yetkililer, parkın içinde mitingin olacağı yere 75 bin kişinin sığacağını belirtirken, Chicago Belediye Başkanı Richard Daley seçim gecesi park ve çevresine 1 milyondan fazla kişinin gelmesini beklediklerini söyledi.

Güvenlik önlemleri artırıldı

Öte yandan, Demokrat aday Barack Obama'nın senatörü olduğu Illinois eyaletinin başkenti Chicago'da güvenlik önlemleri de seçim günü dolayısıyla artırıldı.

Şehrin merkezine araç parkı için çeşitli kısıtlamalar getirilirken, Demokrat parti mitinginin olacağı Grant Park'ın yakınına araçla girilmesi yasaklandı.

Park içinde belirlenen miting alanına gireceklerden biletleriyle beraber kimliklerini de getirmeleri istenirken, yetkililer güvenlik aramasının en üst düzeyde olacağını bildirdi.

Yerel güvenlik yetkilileri de, park ve çevresinin tamamen dolması durumunda, kurulacak güvenlik noktaları ile gelenlerin geri çevrileceğini açıkladı.