Obama Merkel'le Ukrayna'yı konuştu

ABD Başkanı Obama, Almanya Başbakanı Merkel ile Ukrayna'yı konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü. 

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkan Obama, Ukrayna'daki son gelişmeleri ve bu bağlamda Rusya'ya karşı takınılacak tavrı belirlemek için yapılan 6 Mart tarihli olağanüstü nitelikli AB zirvesinin sonuçlarından ve ABD ile AB'nin, Ukrayna konusunda birliktelik sergilemesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Liderler, Rusya'nın askeri birliklerini geri çekmesi, uluslararası gözlemcilerin ve insan hakları izleyicilerinin Kırım'a yerleştirilmesiyle mayıstaki özgür ve adil başkanlık seçimlerinin desteklenmesi konularında mutabık kaldı. Liderler, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü yeniden tesis edecek ve şiddeti azaltacak, Ukrayna ile Rusya arasında doğrudan diyaloğa neden olacak bir temas grubunun oluşturulmasının Rusya tarafından süratle kabul edilmesi gerektiğini ele aldı." 

Açıklamada ayrıca Obama ve Merkel'in, Rusya'nın, Ukrayna'daki askeri müdahalesinin uluslararası hukukun net ihlali olduğuna yönelik ciddi endişelerini tekrarladıkları kaydedildi.