Obama yönetiminden otomobil üreticilerine 'iflas' önerisi

Obama yönetimi GM ve Chrysler'deki sorunların ortadan kaldırılması için iflasın kullanılmasına yönelik bir plan sunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Wall Street Journal'ın haberine göre Obama yönetimi General Motors ve Chrysler'deki sorunların ortadan kaldırılması için iflasın kullanılmasına yönelik bir plan sunuyor. İflas başvurusu yapılması ile şirketlerin tahvil borçları ve emeklilik maliyetleri gibi en büyük sorunlarının temizlenmesi hedefleniyor. Bu yönde atılacak bir adımın, şirketlerin iyi ve kötü bileşenlerinin ayrılmasına yardımcı olacağı öngörülüyor. WSJ'nin Obama yönetiminden bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre hükümet, Chevy ve Cadillac markalarına sahip olacak, tek başına ayakta durabilecek 'iyi' GM'i görmek istiyor. 'iyi' Chrysler'in ise Fiat SpA'ya satılabilecek.

Öte yandan ABD Başkanı Obama, General Motors Başkanı Wagoner'in görevinden ayrılmasının, Şirket'in yeni bir vizyona ihtiyacı olduğu anlamına geldiğini ve hükümetin kendisinden ayrılmasını istemediğini söyledi. Obama, "ABD hükümetinin GM'yi yönetme niyeti yok. Biz GM'ye krizden çıkarak daha güçlü ve daha rekabetçi bir şirket haline dönüşmesi için en çok ihtiyaç duyulan değişikleri tamamlaması için bir fırsat vermekle ilgileniyoruz" diye konuştu. Obama ayrıca GM ve Chrysler'deki sendikaların ve işçilerin şirketlerin ekonomik olarak ayakta kalabilmesi için daha fazla fedakarlık yapmaları gerektiğini de vurguladı.

S&P: GM ve Chrysler Obama yönetiminin açıklamasında etkilenmedi 

Bu arada S&P, General Motors ve Chrysler'in kredi notlarının Obama yönetiminin bu şirketlerin sundukları yeniden yapılanma planlarının ayakta kalabilmelerine yönelik olarak güvenilir bir yol sunmadığı yönündeki açıklamalarından etkilenmediğini bildirdi. S&P, daha önce GM ve Chrysler'in yanı sıra Ford Motor'un da kredi notunu CC seviyesine indirmişti. S&P, hükümet, GM ve Chrysler'e ek yardım verse dahi bu şirketler için iflas riskinin yılın geri kalanın da ve gelecek yıl da yüksek olacağını, çünkü tüketici talebinin oldukça belirsiz olduğunu, kredi piyasalarındaki zayıflığın devam ettiğini ve tedarikçilerle problemler yaşanması olasılığı bulunduğunu vurguladı. Ancak S&P, hükümetin bu şirketlerin düzensiz bir şekilde iflas sürecine girmesinden kaçınmak için harekete geçeceğine inandığını da vurguladı. S&P ayrıca bu şirketlerin iflasa karşı korunma başvurusu yapmamaları halinde, kreditörler ile borçların önekli oranda azaltılması konusunda bir anlaşmaya varmalarının muhtemel olduğunu da belirtti.