Obama'dan İran açıklaması

ABD Başkanı Obama, İran’ın nükleer programına yönelik anlaşmada İran’ın İsrail’e yönelik hasmane yaklaşımını değiştirmesi koşulunun “hatalı” olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Barack Obama, NPR News’e verdiği mülakatta, İsrail'in, İran’ın nükleer programına yönelik bir anlaşmada İran'ın İsrail'in var olma hakkını tanıması koşulunun da bulunması isteğini değerlendirdi. Tahran yönetiminin nükleer silah elde etmesini engellemek için çabaladığı vurgulayan Obama, şunları kaydetti: 

“İran’ın nükleer silah elde etmemesine yönelik teyit edilebilir bir anlaşmada, İran’ın İsrail’i tanımasını şart koşmak demek, İran rejiminin doğası tamamen dönüşüm geçirmeden herhangi bir anlaşma imzalamayacağımızı söylemekle gerçekten aynı şey.  Dolayısıyla, bunun hatalı bir yargı olduğunu düşünüyorum. Çünkü rejimin yapısının değişip değişmeyeceğine bel bağlayamayız, nükleer silah istemememizin asıl nedeni de bu zaten. Ama tabi eğer İran birdenbire Almanya’ya, İsveç’e veya Fransa’ya benzerse, o zaman onların nükleer altyapılarına yönelik konuşmalar da farklı olur.''

Yaalon: "Tarihi bir hata"

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon,  İran ile P5+1 ülkeleri arasında, İran'ın nükleer programı hakkında yapılan anlaşmanın tarihi bir hata olduğunu söyledi.

Yaalon, anlaşmanın, İran'ın üzerindeki engelleri kaldıracağını, dolayısıyla da teröre desteğe dönüşecek olan maddi gelirin de artmasına neden olacağını dile getirerek, İsrail'in devletleri, Tahran ile müzakere şartlarını şiddetlendirmeleri konusunda ikna etmeye çalıştığını aktardı.

Amerika ile İsrail arasında İran'ın nükleer programı konusunda anlaşmazlık olduğunu dile getiren Yaalon, "İsrail için ABD-İsrail ilişkisi önemli. Bu nedenle, mevcut güvenlik ilişkileri güçlü ve işler çok iyi yürüyor" dedi.