Obama'dan işbirliği çağrısı
BM Genel Kuruluna ilk kez hitap eden Obama, dünyanın karşı karşıya bulunduğu tehditlerle mücadele için çok taraflı işbirliğinde yeni bir çağ başlatılmasını istedi.
NEW YORK - ABD Başkanı Barack Obama, yeni bir "çok taraflı işbirliği" döneminin başlaması çağrısında bulundu.
New York'ta başlayan BM Genel Kuruluna ilk kez hitap eden Obama, dünyanın karşı karşıya bulunduğu tehditlerle mücadele edebilmek için çok taraflı işbirliğinde yeni bir çağ başlatılmasını istedi.
Geleceği garanti altına almak için 4 ilkenin izlenmesi gerektiğine inandığını belirten Obama, bunları; nükleer silahsızlanma, barış ve güvenliğe teşvik, gezegenin korunması ve herkese fırsat sunan küresel ekonomi olarak saydı. Obama, bu 4 ilkenin "uluslararası işbirliğine kılavuzluk etmesi" temennisinde bulundu.
Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için çaba harcayacağı vadinde bulunan Obama, "ortak çıkar ve saygıya dayanan yeni bir dünya düzeninin" kucaklanmasını istedi.
Obama, nükleer silahsızlanma konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkelerin bunun sonuçlarına katlanmalarının sağlanması gerektiğini, önümüzdeki 12 ayda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın kuvvetlendirileceğini kaydetti.
ABD'nin Avrupa'nın doğusunda planladığı füze kalkanı konusunda büyük bir değişiklik yapılacağının açıklanmasıyla Rusya ile ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayabileceğinin sinyalini veren Obama, Moskova yönetimiyle, nükleer silahsızlanma konusunda yeni bir anlaşma arayışına gireceğini kaydetti.
Konuşmasında Orta Doğu'daki duruma da değinen Obama, burada barışı sağlamak için görüşmelerin tekrar başlamasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve İsrail ile Filistin'in, güvenlik, sınır, Kudüs'ün statüsü ve mülteciler konusunda yaşanan görüş ayrılıklarını çözmek için koşulsuz masaya oturmaları vaktinin geldiğini belirtti.
Obama, "barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan iki devlet" amacının açık olduğunu ifade etti ve İsrail'in Yahudi yerleşim birimi inşaatını sürdürmesinin meşru olmadığına işaret etti.
ABD Başkanı, İran ve Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleriyle ilgili olarak da, "Bu iki ülkenin hükümetleri bizi tehlikeli bir rampaya itmektedir. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkeler bunun sonuçlarına katlanır. İran ve Kuzey Kore hükümetleri uluslararası kuralları inkar ederse, bu ülkeler nükleer silahlanmayı bölgesel istikrarın önüne koyarsa ve nükleer silahlanma yarışının tehlikelerini görmezden gelirlerse o zaman bunun sonuçlarına katlanırlar" dedi.
Bununla birlikte İran ve Kuzey Kore ile sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi yönünde çalışacağını belirten Obama, Pitsburg'da yarın başlayacak G20 zirvesine de değindi ve G20'nin bütün mali merkezlerin düzenlemelerinin güçlendirmesine yönelik karar alması gerektiğini de ifade etti.
Obama, "Pittsburg'da dünyanın büyük ekonomileriyle dengeli ve kalıcı bir büyüme yolunu çizmek için birlikte çalışacağız. Bu dikkatli olmak ve çaba sarf etmekten vazgeçmemek demek" diye konuştu.
ABD Başkanı Barack Obama, "Kimse ülkemin çıkarlarını koruduğum için benden özür beklemesin" dedi, ancak Amerikan karşıtlığını engellemek için elinden geleni yapacağını söyledi.