Obama'dan Kongre liderlerine Irak bilgisi

ABD Başkanı Barack Obama, Irak’ta yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili Beyaz Saray’da Kongre liderleriyle görüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Irak’ta yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili Beyaz Saray’da Kongre liderleriyle görüştü.

Irak hükümetinin, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı mücadelede ABD’den hava desteği sağlaması yönünde resmen talepte bulunduğu gün Obama, Oval Ofis'te Kongre liderini Irak konusunda bilgilendirdi. Toplantıya Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid, Senato Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Temsilciler Meclisi Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi katıldı.

Toplantıda Obama’nın, Irak’ta yaşananlar konusunda Kongre’yi bilgilendirmeyi sürdüreceği ancak IŞİD terör örgütüne yönelik yönetimin atacağı adımlarda Kongre’den herhangi bir yetki almaya ihtiyacı olmadığını söylediği belirtildi.

Senato Azınlık Lideri McConnell, bir saati aşan toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Obama’nın “Irak konusunda atabileceği adımlardan Kongre’den herhangi bir yetki almaya ihtiyacı olmadığını ifade ettiğini” söyledi.

Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Pelosi de yazılı açıklamasında “Irak’a güvenlik yardımı noktasında izlenecek seçenekte Obama'nın daha fazla siyasi yetkiye ihtiyacı olmadığını” ifade etti. Pelosi, ele alınan seçeneklerin neler olduğunu ise belirtmedi.

Beyaz Saray’dan toplantı açıklaması

Beyaz Saray’dan toplantıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada da Obama’nın, IŞİD tehdidine karşı yönetimin çabalarını ve Iraklı liderlerin, mezhepsel gündemlerini bir kenara bırakarak, ulusal birlik oluşturmak için bir araya gelmelerini teşvik ettiğini anlattığı kaydedildi.

Açıklamada, IŞİD tehdidiyle mücadelesinde, güvenlik yardımı seçeneğinin de aralarında bulunduğu Iraklı emniyet güçlerinin kapasitesinin kuvvetlendirilmesi çalışmalarını gözden geçirdiği belirtilen Obama’nın, toplantıya katılan lidere görüşlerini sorduğu ve Kongre ile yakından istişaresini sürdüreceğini dile getirdiği ifade edildi.

Biden Maliki'yle görüştü

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın de, Irak’ta yaşanan gelişmelere ilişkin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüştüğü bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin, Irak hükümetini ve bu ülkedeki tüm toplumları, Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle ortak mücadelelerinde desteklediği kaydedildi.

Biden’ın görüşmede, ülkedeki güvenlik durumunu, ABD’nin Iraklı güvenlik güçlerine sağladığı mevcut yardımı ve Stratejik Çerçeve Anlaşması kapsamında alınabilecek ilave önlemleri ele aldığı belirtilen açıklamada, Başkan Yardımcısı'nın, her bir görüşmede, IŞİD tehdidine yönelik ulusal birlik oluşturmaya, güvenlik konularında koordinasyona ve anayasaya göre yeni bir hükümetin acilen oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladığı kaydedildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir