Obama'dan, Myanmar'a uyarı

ABD Başkanı Obama, Myanmar'da "kötü muameleye maruz kalmayı sürdüren" Rohingyalar ve diğer Müslümanlar için, "derin endişe duyduğunu" söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YANGON - ABD Başkanı Barack Obama, Myanmar'da "ayrımcılık ve kötü muameleye maruz kalmayı sürdüren" Rohingyalar ve diğer Müslüman toplulukların durumundan "derin endişe duyduğunu" söyledi.

Myanmar'ı ziyaret eden Obama, başkent Naypyidaw'da üst düzey yetkililerle görüşmelerinden önce yerel Irrawaddy haber kanalına yaptığı açıklamada, ülkede reform sürecinde "geriye dönük adımlara" karşı uyarıda bulundu. 

Barack Obama, Myanmar'da eski siyasi mahkumların "hala kısıtlamalarla karşı karşıya olduğunu" ve "medya mensuplarının gözaltına alındığını" ifade ederek kısa bir süre önce ordu tarafından göz altındayken hayatını kaybeden gazeteci Aung Kyaw Naing'in, "trajik biçimde ve şuursuzca öldürüldüğünü" dile getirdi.  

ABD Başkanı, Washington yönetiminin, "Arakan eyaletindeki insani durum, ayrımcılık ve kötü muameleye katlanmayı sürdüren Rohingyalar ve diğer Müslümanlara yönelik tutum konusunda derinden endişe duyduğunu" da söyledi.  

Obama, gezisinde öncelikli olarak Myanmar hükümetinin, ülkedeki tüm insanların iyiliğini ve güvenliğini, ayrıca temel insan haklarını ve özgürlükleri temin etme sorumluluğu bulunduğu mesajını vereceğini belirtti. 

Barack Obama'nın, Myanmar'a bu ziyaretinde kullandığı dilin, 2012 yılında kullandığından farklı olduğu gözlendi. ABD Başkanı, 2012 yılında Myanmar'da reform yanlısı hükümeti, icraatları yerine verdiği sözlerden ötürü ödüllendirmekle eleştirilmişti. 

ABD Başkanı Barack Obama, Doğu Asya Zirvesi sırasında Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ile bir araya gelecek, yarın Yangon'a geçerek, burada Myanmarlı demokrasi savunucusu, muhalefet lideri Aung San Suu Çii ile görüşecek ve Yangon Üniversitesi'nde konuşma yapacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir