Obama'dan petrol şirketlerine Meksika Körfezi vergisi

BP yetkilisi Ferguson, yeni sızıntı önleyici sistemin, hafta sonunda etkili olacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON- Obama, Meksika Körfezi'nin temizlenmesi için varil başına alınan vergiyi 1 cent artırmak için kolları sıvadı.

Dün, Amerikan yönetimi ve Demokratlar tarafından Kongre'ye sunulan yasa önergesinde, çevre kirliliğiyle mücadele maliyetlerinin karşılanması amacıyla petrol şirketlerinden alınan verginin varil başına 1 cent yükseltilmesi teklif edildi.

Kongre'ye dün sunulan yasa teklifi, çevre koruma ve bu fonların desteklenmesi için şimdiye kadar varil başına alınan verginin bu yıldan itibaren 8 sentten 9 sente yükseltilmesini öngörüyor.

Vergi miktarının yeni yasa teklifiyle 2017'de 10 sente çıkarılması planlanıyor.

Bu fonda toplanan vergiler, şu anda Amerikan kıyılarını tehdit eden çevre kirliliğinin engellenmesi, temizlik ve koruma faaliyetlerinde kullanılıyor.

Yeni kapak haftasonunda etkili olacak

22 Nisanda bir patlamanın ardından batan, Louisiana sahillerinin 80 kilometre açıklarındaki Deepwater Horizon platformunu işleten BP, hergün denize karışan 5 bin varil (800 bin litre) hampetrol kaçağını durdurmak için geçen hafta bir operasyon düzenlemiş, ancak kaçağın üzerine yerleştirilen 12 metre yüksekliğinde ve 100 ton ağırlığındaki çelik huni-baca sistemi, içinde gaz ve suyun etkisiyle buza benzer kristaller oluşması yüzünden çalışmamış ve yukarı çekilmişti.

Öte yandan Meksika Körfezi'nden büyük bir çevre kirliliği felaketine yol açan ham petrol sızıntısını durdurmaya yönelik yeni kapak, dün deniz tabanına indirildi.

Petrol devi İngiliz şirketi BP yetkilisi Bryan Ferguson, ilki başarısız olan kapaktan daha küçük olan yeni sızıntıyı önleyici sistemin, deniz dibine indirildiğini ve bu sistemin hafta sonuna kadar çalışır hale getirilmesinin planlandığını belirtti.

22 Nisanda bir patlamanın ardından batan, Louisiana sahillerinin 80 kilometre açıklarındaki Deepwater Horizon platformunu işleten petrol şirketi, hergün denize karışan 5 bin varil (800 bin litre) hampetrol kaçağını durdurmak için geçen hafta da benzer bir operasyon düzenlemiş, ancak kaçağın üzerine yerleştirilen 12 metre yüksekliğinde ve 100 ton ağırlığındaki çelik huni-baca sistemi, içinde gaz ve suyun etkisiyle buza benzer kristaller oluşması yüzünden çalışmamış ve yukarı çekilmişti.

Eskisinden çok daha küçük yeni kapak ise 1,6 ton ağırlığında ve 2,4 metre yüksekliğinde. BP, yeni sisteme sıcak su ve metanol basarak kristal oluşumunu engellemeyi hedefliyor.

Petrol tabakası ve kirliliği yerel fauna ve florayı tehdit etmeye devam ederken, BP yetkilileri, bu operasyonun şimdiye kadar denenmemiş ve çok karmaşık bir iş olduğunu belirtiyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir