Obama'nın yeni dışişleri bakanı 'Clinton'

Yeni Başkan Obama'nın dışişleri bakanılığı teklifini, New York Senatörü Hillary Clinton kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON - ABD'de New York Senatörü Hillary Clinton, yeni ABD Başkanı Barack Obama'nın dışişleri bakanı olması yönündeki teklifini kabul etti.

New York Times gazetesinin, Clinton'un iki yardımcısına dayandırdığı haberinde, Hillary Clinton'un, Obama ile dışişleri bakanı olarak görevinin mahiyeti ve yeni ABD Başkanının dış politika planları üzerinde görüşmeler yaptıktan sonra kararını verdiği belirtildi.

Kaynaklardan biri, Hillary Clinton'ın göreve hazır olduğunu söyledi.

Bu arada Amerikan NBC News yayın kuruluşu, Barack Obama'nın, hazine bakanlığına New York Fed (ABD Merkez Bankası) başkanı Timothy Geithner ve ticaret bakanlığına New Meksiko Valisi Bill Richardson'u atamasının beklendiğini duyurdu.

Haberde, Obama'nın piyasaları rahatlamak için ekonomi ekibini pazartesi günü açıklamasının beklendiği, hazine bakanlığına düşünülen bir diğer ismin de eski Hazine Bakanı Lawrence Summers olduğu belirtildi.

Timoty Geithner Türkiye'yi yakından tanıyor

1988 yılından buyana ABD Hazinesi'nde çeşitli görevlerde bulunan Timothy Geithner, 2003 yılından buyana ABD Merkez Bankası (Fed) New York Başkanlığını yürütüyordu.

2003 öncesinde, gerek Hazine Bakanlığı, gerekse IMF'de üst düzey görevler alan Geithner, Türkiye ekonomisini de yakından tanıyor.

IMF'de görev yaptığı dönemde, özellikle Asya Krizi ve diğer bölgesel krizlerde başarılı yönetimiyle tanınan Geithner, Fon'un, gerek Güney Kore, gerekse Brezilya'ya mali yardımlarında katkıda bulunan isim olarak gösteriliyor.

Obama'nın, daha önce kriz döneyiminin olması nedeniyle, mevcut küresel finansal krizin de üstesinden gelmesi açısından da  Geithner'i düşündüğü belirtiliyor.

Geithner, ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'in danışmanlık şirketinde de çalıştı.