Obama'ya seçim darbesi

Beklenen oldu ve Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etti. Sonucu merakla beklenen California Valiliğinde Schwarzenegger seçimi kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de düzenlenen ara seçimlerde Demokratlar, Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğunu yitirdi. CNN'e göre Cumhuriyetçiler, çoğunluk için gereken 39 sandalyeyi rahatça geçerek, mecliste en az 60 sandalyeyi Demokratlardan aldı.

Seçimler Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında "kıran kırana" mücadeleye sahne oldu. Seçim sonuçlarında Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk için gereken sandalye sayısını elde etti. 

CNN televizyonu, seçim sonucunda Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nde 243, Demokratların ise 192 sandalyeye sahip olacağı öngörüsüne yer verdi.

Senato'da durum farklı

Senatoda ise durum daha farklı. Temsilciler Meclisinde seçim zaferini Cumhuriyetçilere bırakan Demokratlar, sayıları azalsa da Senato'da çoğunluklarını korumayı başardı. 1930 seçimlerinden bu yana ilk defa, Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluk parti değişikliğini Senato takip etmedi.

Amerikan televizyonlarında, Demokratların Senatodaki 6 sandalyeyi Cumhuriyetçilere kaptırdığı belirtiliyor. Bu sandalyeler, Illinois, Pennsylvania, Wisconsin, North Dakota, Arkansas ve Indiana eyaletlerinin sandalyeleri oldu. Özellikle, başkan seçilmeden önce Barack Obama'nın sahip olduğu Illinois eyaletine ait sandalyenin Cumhuriyetçilere geçmesi ise dikkati çekti.

Buna karşın, Demokratlar, kritik eyaletler olan California, West Virginia ve Nevada'da seçimleri kazanmayı başardı. Nevada'da yarışan Senato'daki Demokrat çoğunluk lideri Harry Reid, son dönemlerde popüler hale gelen "Çay Partisi" hareketinin ciddi destek verdiği Sharron Angle'ı geride bırakmayı başardı. Ancak, Angle'ın, Senato Çoğunluk liderini seçimlerde zorlaması, "Çay Partisi"nin etkinliğine yönelik yorumların da doğruluğuna işaret etti.

Senatodaki son tablo, Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki farkın azalmasına yol açtı. Bu durumda, gelecek dönemde Demokratlar istedikleri yasa tasarılarını geçirmede çoğunluğu ellerinde bulunduracaklar ama Cumhuriyetçiler tarafından da daha fazla zorlanacaklar.

Temsilciler Meclisi ve Senato'daki bu son durum, beklenildiği gibi bölünmüş bir kongrenin ortaya çıkmasına neden olacak. Bunun da önümüzdeki dönemde kongrede iki parti arasında, yasaların kabul edilmesinde yeni gerginlikler yaşanmasına neden olabileceği ifade ediliyor.

Boehner harcamaları azaltma sözü verdi

Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı olması beklenen John Boehner, hükümet harcamalarının azaltılacağının sözünü verdi.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin lideri Boehner, seçim sonuçlarının şekillenmesinden sonraki ilk açıklamasında, partisinin, politikalarında "izlediği yolu değiştirme" niyeti göstermesi halinde ABD Başkanı Barack Obama ile çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Boehner, "Yeni çoğunluk partimiz, işleri farklı şekilde yapmaya, Washington'da her iki parti tarafından da daha önce denenmeyen yeni bir yaklaşımı geliştirmeye hazırlanacak. Çoğunluk partimiz, halkın meclisinde sizin sesiniz olarak hizmet vermeye devam edecek, şunu unutmamalıyız ki, hükümetimiz için gündemi belirleyen başkandır. Amerikan halkı bu gece Başkan'a açık bir mesaj gönderdi ve bu mesaj da, 'yolunu değiştirmesi gerektiği" mesajı..." diye konuştu.

Cumhuriyetçiler 10 eyaleti Demokratlardan aldı

ABD'de düzenlenen ara seçimlerin sonucunda önemli kazanımlar elde eden Cumhuriyetçiler, valilik yarışlarında da şu ana kadar belli olan sonuçlara göre 10 eyalette valilik pozisyonunu Demokratların elinden aldı.

Amerikan televizyonlarının bildirdiğine göre, Cumhuriyetçi vali adayları, Iowa, Kansas, Michigan, New Mexico, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, Tennessee, Wisconsin ve Wyoming eyaletlerinde, Demokrat rakiplerini geride bırakarak, buralardaki valilik makamlarının Demokratlardan Cumhuriyetçilere geçmesini sağladı.

Schwarzenegger kaybetti

Buna karşın, sonucu merakla beklenen valilik seçimlerinden biri olan California'daki yarışı ise Demokrat partinin adayı Jerry Brown kazanarak, Cumhuriyetçi Vali Arnold Schwarzenegger'in yerine geçmeyi başardı.

Cumhuriyetçi vali adayları, Alabama, Arizona, Georgia, Idaho, Nebraska, Nevada, South Carolina, South Dakota, Texas ve Utah eyaletlerinde partilerinin koltuğunu korumayı başarırken, Demokratlar ise Arkansas, Colorado, Massachusetts, Maryland, New Hampshire ve New York eyaletlerini Cumhuriyetçilere kaptırmadı.

Valilik seçimlerinde 28 eyaletin sonuçları belli olurken, halen 9 eyaletten sonuç bekleniyor.

New York'un yeni valisi Cuomo

ABD'de yapılan ara seçimlerde New York'un yeni valisi olarak seçilen Demokrat aday Andrew Cuomo, Cumhuriyetçi aday Carl Paladino'nun New York'u bölmeye çalıştığını ama başaramadığını söyledi.

ABD'nin eski İskan ve Şehircilik Bakanı ve New York eyaletinin eski başsavcısı Cuomo'nun, Cumhuriyetçi aday ve Çay Partisi hareketinin büyük destek verdiği milyarder işadamı Carl P. Paladino karşısında New Yorklular'dan yüzde 60 civarında oy aldığı bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir